Sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 10:11:55
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Fonduri europene pentru cultivarea plantelor medicinale


21 februarie 2015

Cei care vor să înceapă o afacere cu plante medicinale pot obţine o finanţate nerambursabilă de până la 100%, pentru cultivarea acestora.

Fondurile europene pot fi accesate prin noul Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020.

”Sectorul plantelor medicinale nu este valorificat suficient în acest moment; cu toate că are un potenţial enorm în domeniu, România a pierdut poziţia fruntaşă de exportator şi procesator de plante medicinale (în anii 1980-90 se găsea între primele cinci state din Europa la export şi primele şapte la procesare). Nu mai există o corelare a activităţilor agricole cu cele industriale, pe filiera de produs: în lipsa marilor consumatori de plante medicinale şi aromatice, suprafeţele agricole alocate acestora s-au diminuat. Lipsesc sursele locale de seminţe certificate. Staţiunile de Cercetări Agricole au fost desfiinţate sau trec prin dificultăţi financiare, sursele de germoplasmă sunt restrânse, iar colecţiile de plante medicinale sunt tot mai greu de întreţinut”, a explicat dr. ing. Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii.

Potrivit lui Morărescu, în PNDR 2014-2020 sunt prevăzute măsuri financiare, ca de exemplu măsura 6 – submăsura 6.3. „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, sprijin public nerambursabil care se ridică până la 15.000 de euro pentru o exploataţie agricolă, pe o perioadă de maximum cinci ani. Suma este acordată în două tranşe, respectiv 75% şi 25%, relatează agrointel.ro.

O altă măsură care poate poate fi accesată pentru cultivarea plantelor medicinale este măsura 11 „Agricultură ecologică”, submăsura 11.1. „Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, prin plăţi pentru conversie”, acordate în procent de 100%; plăţi pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică.

De asemenea există şi pachetul 5 „Plante medicinale şi aromatice” în cadrul submăsurii 11.1.

Pentru a se încadra în Măsura 6 – submăsura 6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” şi pentru a primi un sprijin nerambursabil de 15.000 de euro, producătorii de plante aromatice trebuie să dovedească faptul că deţin ferme mici, adică exploataţii agricole având dimensiunea economică între 8.000 -11.999 euro, ceea ce reprezintă valoarea producţiei standard.

Sprijinul public nerambursabil este acordat pe o perioadă de 5 ani, cea de a doua tranşă de plată acordându-se sub condiţia îndeplinirii corecte a planului de afaceri, până la acel moment, după maximum 3 ani de la contractare.

Altă condiţie de eligibilitate este ca exploataţia agricolă să fie înregistrată, conform prevederilor legale naţionale, cu cel puţin 24 luni înainte de solicitarea sprijinului.

Pentru a primi finanţare, fermierul trebuie să prezinte un Plan de Afaceri pentru dezvoltarea activităţilor agricole din cadrul exploataţiei şi să aibă domiciliul stabil într-una dintre unităţile administrativ teritoriale pe teritoriul căreia se află exploataţia.

De asemenea, pentru Măsura 11 – „Agricultură ecologică”, submăsura 11.1. „Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, prin plăţi pentru conversie”, micii fermieri pot atinge un nivel de finanţare de 100%, iar submăsura include un pachet special pentru cultivarea plantelor medicinale – Pachetul 5.

Suma pe care fermierii o pot primi este de 365 de euro/hectar în fiecare an, aceasta fiind suma calculată ca sprijin pentru a acoperi costurile standard ale cultivării plantelor medicinale.

Pentru a accesa această submăsură, producătorii agricoli trebuie să aibă în exploatare cel puţin 1 hectar iar parcelele eligibile să aibă dimensiunea minimă de 0,3 ha (0,1 ha pentru vii şi livezi, arbuşti fructiferi, hamei, pepiniere pomicole şi viticole).

Totodată, producătorul trebuie să fie încadrat în categoria de fermier activ şi să fie înregistrat ca operator în agricultura ecologică.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro