Vineri, 29 martie 2024 - 10:19:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Oare cui de la Cotroceni a platit Horia Sima pentru despăgubiri care nu i se cuveneau?


26 iulie 2016

Persoane cu functii de conducere in Administratia Prezidentiala, Ministerul Mediului si RAAPPS au intervenit pentru ca Horia Simu sa obtina, in anul 2011, despagubiri nelegale de la ANRP pentru un teren din municipiul Constanta, se arata in rechizitoriul prin care omul de afaceri a fost trimis in judecata de procurorii DNA. De asemenea, procurorii DNA sustin ca Horia Simu a "spalat" banii primiti nelegal de la ANRP prin achizitii de imobile in Franta.

Crinuta Dumitrean, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) la data faptelor si omul de afaceri Horia Simu au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte opt persoane, in dosarul ANRP 5, care vizeaza supraevaluarea despagubirilor pentru un teren din municipiul Constanta.

"Obtinerea acestor despagubiri nelegale de inculpat s-a datorat interventiilor facute de acesta direct, prin intermediul unor angajati ai societatilor sale ori prin intermediul unor persoane ce ocupau diverse functii de conducere in cadrul Ministerului Mediului, Administratiei Prezidentiale sau RAAPPS pe langa autoritatile implicate in procedura de retrocedare, respectiv Primaria Municipiului Constanta, Prefectura Judetului Constanta, ANRP si Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, interventii care au avut ca finalitate, pe de o parte, urgentarea solutionarii dosarului de despagubire, iar, pe de alta parte, solutionarea favorabila a acestuia, prin acordarea de despagubiri care nu i se cuveneau", se precizeaza in documentul citat de Agerpres.

Procurorii mai sustin ca o persoana, care la acel moment ocupa functia de consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, i-ar fi intermediat lui Simu o intalnire cu prefectul judetului Constanta: "In acelasi scop al obtinerii cat mai urgente a despagubirilor, inculpatul Simu Horia, prin intermediul (...) - consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale la acea data, s-a intalnit cu prefectul judetului Constanta (...) si a obtinut sprijinul acestuia pentru solutionarea favorabila si urgenta a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despagubire de catre Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si inaintarea dosarului la ANRP", se mai arata in rechizitoriu.

Tot prin intermediul unei persoane care avea "o functie importanta" in cadrul Administratiei Prezidential a ajuns Horia Simu si la Crinuta Dumitrean, care era presedinte al ANRP, spun procurorii DNA.

"In urma demersurilor pe care le-a facut la nivelul Primariei Constanta si a Institutiei Prefectului (...) se reusise ca dosarul sa ajunga la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, astfel incat inculpatul Simu Horia a avut nevoie de alte persoane care sa-i mijloceasca legatura cu (...) inculpata Dumitrean Crinuta Nicoleta. Profitand de relatia profesionala si de prietenie cu (...), care detinea o functie importanta la nivelul Administratiei Prezidentiale, inculpatul Simu Horia i-a transmis acestuia disponibilitatea sa de a ceda un procent de 25% din drepturile detinute in dosarul de despagubire nr. 22804/FFC/2010 pentru obtinerea cat mai urgenta si intr-un cuantum cat mai mare de despagubiri de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Astfel, (...), prin intermediul (...) - director tehnic in cadrul RAAPPS, a apelat la (...) - director general al aceleiasi regii, despre care avea cunostinta ca se afla intr-o relatie speciala cu inculpata Dumitrean Crinuta Nicoleta, si i-a transmis disponibilitatea inculpatului Simu Horia ca pentru urgentarea si solutionarea dosarului de despagubire sa cedeze 25% din totalul drepturilor litigioase pe care le achizitionase anterior", sustin procurorii anticoruptie.

In schimbul sprijinului acordat, Horia Simu i-a cedat persoanei din cadrul Administratiei Prezidentiale 10% din drepturile litigioase, printr-un intermediar: "La data de 15.12.2010, la numai cateva zile de la inregistrarea dosarului la ANRP, din dispozitia inculpatului Simu Horia, (...), prin intermediul (...), a cedat lui (...) 10% din drepturile litigioase si, intrucat la momentul respectiv acesta detinea o functie publica importanta in cadrul Administratiei Prezidentiale, l-a interpus ca intermediar si beneficiar aparent pe un apropiat de-al sau, respectiv pe (...). Operatiunea de primire mascata a procentului de 10% din drepturile detinute de inculpatul Simu Horia s-a materializat intr-un contract de cesiune de drepturi (...) in care cesionar a fost (...), iar pretul stipulat in contractul de cesiune de 100.000 lei nu a fost platit de cesionar cedentului - aspect confirmat de (...) si (...) - tocmai datorita intelegerii dintre inculpatul Simu Horia si (...) si data fiind adevarata natura a operatiunii de a disimula complicitatea la infractiunea de dare de mita."

DNA: Horia Simu a "spalat" banii primiti nelegal de la ANRP prin achizitii de imobile in Franta

Horia Simu a "spalat" banii primiti nelegal ca despagubire pentru un teren din municipiul Constanta, in urma unei decizii a ANRP, prin achizitionarea unor imobile scumpe in Franta, potrivit rechizitoriului prin care omul de afaceri a fost trimis in judecata de DNA.

"In scopul disimularii originii ilicite a sumelor de bani obtinute din savarsirea complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu, precum si in vederea ascunderii adevaratului beneficiar al acestora, inculpatul Simu Horia (...) a utilizat un cont deschis la banca (...) din Elvetia in care au fost incasati banii proveniti din vanzarea actiunilor de la Fondul Proprietatea. O parte din banii incasati de (...) supusi procesului de spalare, au fost utilizati de inculpatul Simu Horia in interesul propriu, una din principalele achizitii fiind un imobil, in valoare de aproximativ 3.500.000 euro, imobil care a fost ulterior ipotecat pentru obtinerea unui imprumut cu care a fost achizitionat un alt imobil, tot in sudul Frantei", se arata in rechizitoriu.

Din ancheta a reiesit ca primul imobil a fost achizitionat la 30 iunie 2011 cu suma de 3.559.000 de euro, iar al doilea imobil si terenul aferent la data de 5 iunie 2014, cu suma de 3.200.000 de euro.

Procurorii mai arata ca actiunile lui Simu, de a schimba si transfera banii obtinuti ca urmare a vanzarii actiunilor obtinute nelegal ca despagubiri de la ANRP, au fost facute in scopul ascunderii si disimularii originii ilicite a acestora.

"In acelasi scop, al disimularii provenientei ilicite a sumelor de bani obtinute din despagubiri si al crearii aparentei de legalitate pentru intrarea in posesia acestora si al folosirii lor, inculpatul Simu Horia a retras din contul (...), deschis la banca (...), mai multe sume de bani, folosind ca justificare tot contracte de imprumut fictive. Astfel, in zilele de 29.06.2011, 30.06.2011, 15.07.2011, 21.07.2011, 29.07.2011, 12.08.2011 si 26.08.2011, inculpatul Simu Horia a incasat din contul (...), deschis la banca elvetiana (...), invocand contractele de imprumut fictive din datele de 28.06.2011 si 29.06.2011, suma totala de 480.000 euro", se mai precizeaza in rechizitoriu.

Procurorii anticoruptie apreciaza ca in aceeasi categorie a operatiunilor de spalare a banilor se inscriu si 11 plati, totalizand 1.346.000 de euro, efectuate catre o companie austriaca ce era controlata tot de Horia Simu.

Crinuta Dumitrean si Horia Simu au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte opt persoane, in dosarul ANRP 5, care vizeaza supraevaluarea despagubirilor pentru un teren din municipiul Constanta.

Crinuta Dumitrean, la data faptelor presedinte al ANRP si al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost trimisa in judecata sub control judiciar pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul si luare de mita, potrivit DNA.

In cazul omului de afaceri Horia Simu, beneficiarul despagubirii supraevaluate, acuzatiile sunt de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mita (doua infractiuni) si spalare a banilor in forma continuata.

Potrivit DNA, drepturile litigioase ce priveau o suprafata de teren situata in municipiul Constanta au fost achizitionate de Horia Simu, printr-un intermediar, la 22 octombrie 2009, pretul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

"De la acea data, inculpatul Simu Horia a initiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajati ai societatilor sale si prin intermediul unor persoane cu functii de conducere din cadrul unor institutii publice, cu sprijinul carora sa urgenteze obtinerea despagubirilor prin interventia acestora la nivelul autoritatilor implicate in procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpatii Dumitrean Crinuta Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragos, Teodorescu Catalin Florin si Marko Atilla Gabor (...) au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Dima Alin Horatiu, prin care valoarea unui teren in suprafata de 25 hectare situat in municipiul Constanta (zona Bratianu - Anadalchioi) a fost stabilita la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei", spun procurorii DNA.

Potrivit procurorilor, in acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioanr de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent in dauna bugetului de stat, concomitent cu obtinerea unui avantaj patrimonial de catre Horia Simu si alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, in cuantum total de peste 32 de milioane de lei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro