Joi, 25 aprilie 2024 - 4:14:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tractoarele româneşti nu au dispărut. Acum ajung şi în Egipt


3 iulie 2015

Primul lot de cinci tractoare fabricate într-o hală din oraşul Băicoi, judeţul Prahova, este expediat astăzi către Egipt. Peste câteva zile, alte patru tractoare vor fi exportate către o firmă egipteană care prestează servicii pentru armata din această ţară, informează adevarul.ro.

Tractoarele sunt făcute sub licenţa Tractorul UTB SA Braşov, dar sunt fabricate într-o hală la Băicoi.

„Dacă trec de probe în Egipt, vom semna un contract de producţie care, practic, putem spune că relansează, la o scară mai redusă, producţia de tractoare (la ora asta nu avem capacitatea de producţie la ce necesar au egiptenii)”, a declarat pentru sursa citată directorul societăţii, Titu Şerban.

Oamenii de afaceri egipteni au trimis anterior o echipă de tehnicieni pentru a vedea modul cum sunt fabricate tractoarele care au licenţă de Braşov.

După lichidarea SC UTB SA, fostul director Titu Şerban a cumpărat licenţa de fabricaţie a tractorului U 650, sculele şi matriţele de la Flavus Invest, compania care a cumpărat activele fostei societăţi.

Iniţial, tractoarele au fost produse la Braşov, într-o hală din fosta fabrică de autocamioane. Costurile ridicate, însă, l-au determinat pe Titu Şerban să plece de la Braşov. El a mutat producţia la Băicoi, unde a cumpărat o hală. Acum, fabrica are 6.600 de metri pătraţi, cu 1.200 de metri pătraţi de birouri, mai notează adevarul.ro.

În total, fabrica de tractoare are 65 de angajaţi. Anul trecut, cifra de afaceri a fost de 1,5 milioane de euro, iar pentru anul acesta reprezentanţii acesteia preconizează 5 milioane de euro. Muncitorii lucrează în două schimburi, dar pentru noile contracte se va trece la lucrul în trei schimburi.

Istoricul Uzinei Tractorul Braşov

Uzina Tractorul Braşov a luat naştere în perioada comunistă, pe structura fabricii de avioane IAR Braşov, înfiinţată în 1925. După venirea în 1946 a autorităţilor ruse la Braşov, care au confiscat o mare parte din utilaje în contul despăgubirilor de război, producţia a fost orientată spre fabricarea de tractoare.

În 1948 fabrica a devenit Uzina Tractorul Braşov şi, începând din 1960, au apărut pe piaţă primele modele de concepţie integral românească, alături de cele cu motor Fiat, potrivit wikipedia.org.

În anul 1990, uzina avea 23.000 de angajaţi. După 1990, producţia de tractoare a scăzut constant: în anul 2002, compania a produs circa 4.000 de tractoare la o capacitate de producţie de 32.000 de tractoare pe an.

În2007 uzina a fost închisă, intrând în lichidare. Pe data de 5 iulie 2007, în cadrul unei licitaţii, platforma Tractorul UTB a fost cumpărată de către societatea imobiliară Flavus Invest din Bucureşti, deţinută de fondul britanic de investiţii Centerra Capital Partner.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro