Din Grecia în România, administraţiile locale din Europa de Sud-Est sunt interesate să profite de creştere interesului pentru turismul ecologic, informează SETimes.com.
Regiunea Europei de Sud-Est oferă numeroase oportunităţi de ecoturism, iar multe state din regiune îşi promovează oportunităţile: insula Kea din arhipelagul Cicladelor (Grecia), micile sate din Şerbia, nunţile tradiţionale din satele din regiunea Ohrid din Macedonia, amestecul unic de moştenire albaneză şi ortodoxie sarba în comunităţile din Kosovo şi pensiunile din Moldova.
În 2010 ecoturismul a contribuit cu 100 milioane de euro la economia Serbiei, aproximativ 16% din veniturile turistice. Şerbia a indentificat ecoturismul că o sursă potenţială de creştere economică, dezvoltare regională şi că o posibilitate de îmbunătăţire a imaginii ţării. "Peste 1.000 de gospodarii din 70 de municipalităţi sunt implicate în ecoturism şi generează un profit similar cu 1.000 de mici întreprinderi", a declarat ministrul sârb al Economiei şi Dezvoltării Regionale, Nebojsa Ciric.
România are 3.000 de pensiuni private care sunt membre ale Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural. Preşedintă Asociaţiei, Maria Stoian, spune că numărul pensiunilor care se alătura ANTREC este în creştere în pofida provocărilor cu care se confruntă micile afaceri. "Există obstacole peste tot, la fel ca în orice alt domeniu. Birocraţia excesivă în obţinerea tuturor documentelor necesare, infrastructura insuficient dezvoltată, drumuri de acces, canalizare, conexiuni la sistemele de alimentare cu energie electrică şi gaze naturale, precum şi taxele excesive", a spus Maria Stoian.
Ecoturismul este o formă de turism cu impact scăzut asupra mediului. Este o formă de turism durabil şi care asigură beneficii populaţiei locale. În plus, în condiţiile economice dificile din prezent, ecoturismul oferă un model de dezvoltare sustenabila prin sprijinirea economiilor locale şi crearea de locuri de muncă.