Luni, 15 august 2022 - 10:18:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Marea centralizare inainte de regionalizare


14 mai 2013

Romania se pregateste de zor de regionalizare, adica descentralizarea aparatului de stat si divizarea puterii. Intre timp, insa, autoritatile dau legi care conduc la efectul contrar: concentrarea puterii intr-o singura institutie.

 

 

Prima masura care a atras atentia a fost infiintarea Programului National de Dezvoltare locala. Practic, toate proiectele primariilor si consiliilor locale vor fi "la cheremul" ministrului Dezvoltarii, Liviu Dragnea.

Programul National de Dezvoltare locala va reuni patru norme guvernamentele care acopera 70% din investitiile la nivel local din Romania. In "pixului" lui Dragnea vor sta proiecte in valoare totala de 5 miliarde de lei.

In Romania exista 3.500 de santiere, iar cel care va decide ce proiect primeste in continuare finantare si unde lucrarile vor fi sistate.

Noua lege l-ar putea ajuta de Liviu Dragnea sa castige increderea "baronilor" locali care sa il sustina in cel mai important proiect din cariera lui politica: regionalizare Romaniei.

Pentru a "pregati" regionalizarea, guvernantii au decis infiintarea unei institutii care sa controleze mai multe piete. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va prelua activitatea comisiilor de supraveghere ale CSA, CSSPP si CNVM.

Partidele au negociat dur pentru numirea conducerii ASF, proiectul de lege fiind modificat pentru accesul favoritilor politici. Miza? Controlul unei piete de 10-15 milioane de euro, dupa cum a estimat Dan Radu Rusanu, ales pentru conducerea institutiei.

O alta masura controversata este infiintarea unui Fond de investitii in energie care se afla in prezent in dezbatere in Parlament. Vizeaza strangerea tuturor participatiilor statului din domeniu, cu active de ordinul miliardelor de euro, la pixul ministrului delegat Constantin Nita.

Fondul va functiona sub forma unei societati comerciale pe actiuni, fiind o societate de investitii de tip inchis detinuta in intregime de stat, iar cadrul juridic va fi aprobat tot prin Hotarare de Guvern. Fondul se va inregistra la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, ca organism de plasament colectiv de tip special.

Fondul ar urma sa gestioneze pachetele de actiuni ale statului la 25 de companii din domeniul energiei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

HidroPrahova


Din aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 15 august 2022
Autentificare
stiriactuale.ro