Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză unui client al Băncii Comerciale Române care a acţionat în judecată banca în urmă cu doi ani din cauza unor nereguli privind dobânda aplicată unui credit contractat.
Decizia instanţei supreme din data de 6 aprilie 2012 este irevocabilă şi obligă BCR să stabilească nivelul dobânzii variabile, pe toată durata derulării contractului de credit, la o marjă fixă de 1,5% peste Euribor, informează capital.ro.
Decizia Înaltei Curţi vizează două credite cu ipotecă(Maxi Credit), unul în valoarea de 190.000 de euro şi altul de 50.000 de euro. Contractele au fost semnate în anul 2007 şi presupuneau o dobândă fixă pe primul an care să fie înlocuită ulterior cu o dobândă variabilă egală cu dobânda internă a băncii plus o marjă de 1,5%.
Potrivit lui Alexandru Şeulean, avocatul clientei BCR, acţiunea a fost începută în august 2010, dar prima instanţă, cea din Târgu Mureş, a respins-o. Aşa că clienta a făcut recurs la Curtea de Apel. Judecătorii au admis cererea privind eliminarea comisionului de rambursare anticipată dar au respins pretenţiile privind dobânda.
În octombrie anul trecut, dosarul a ajuns pe masa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care zilele trecute a admis cererea reclamantei.
Potrivit unei postări pe Facebook a avocatului Gheorghe Piperea, care a reprezentat mai mulţi clienţi ai băncilor în procese colective, decizia emisă de ÎCCJ zilele trecute desfiinţează practic dobânda de referinţă variabilă (DRV), care este luată în calcul în momentul în care se modifică dobânda aplicabilă clienţilor. Totodată, acesta consideră că s-a creat un precedent care va ajuta soluţionarea unor cazuri similare.