Vineri, 29 martie 2024 - 8:25:33
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


O noua bula imobiliara


18 februarie 2014

La cinci ani de la criza cu substrat sub prime din Statele Unite ale Americii, care a lovit bănci, state şi economii din întreaga lume, preţurile proprietăţilor imobiliare au crescut vertiginos în unele ţări, pe fondul politicilor monetare ultralaxe şi a altor programe de stimulare a achiziţiei de locuinţe.

Marea Britanie a aplicat până luna trecută, un program de tip Prima casă, cu condiţii foarte relaxate de creditare pentru cei care sunt la prima achiziţie a unei locuinţe, totul pe fondul unor rate de dobândă apropiate de 0. Banca, în timpul crizei bancare ce s-a lăsat cu naţionalizări ale instituţiilor insolvente din Regat, a tăiat dobânda cheie la 0,5% şi a decis achiziţionarea de titluri de stat în valoare de 375 de miliarde de lire sterilne, pentru a duce şi mai jos dobânzile prin programul de quantitative easing.

Nu doar în Marea Britanie preţurile locuinţelor indică o bulă imobiliară. Banii ieftini şi-au găsit piatră de temelie şi în alte locuri din lume, care n-au trecut prin ajustările din SUA, Spania, Irlanda de Nord sau România:

  • Preţurile locuinţelor în Norvegia au scăzut cu 2,6% în ultimul trimestru faţă de precedentul. În unele regiuni, corecţiile au fost şi de peste 6%.
  • În Suedia, preţurile apartamentelor au crescut cu 11% anul trecut. La nivel naţional, preţurile locuinţelor sunt mai mari cu 65% faţă de 2005 şi cu 27% faţă de finele anului 2008. Datoria populaţiei exprimată ca procent în venitul disponibil este de aproape două ori mai mare decât în ultima decadă.
  • Banca Centrală a Germaniei – Bundesbank – spunea în toamna anului trecut că estimările sale arată că preţurile apartamentelor sunt supraevaluate cu 20%, în oraşe precum Berlin, Hamburg, Munchen, Koln, Frankfurt, Stuttgart şi Dusseldorf, pe fondul ratelor mici de dobândă practicate de bănci. Preţurile au crescut cu 11,5% la nivel naţional din 2008 până în primele trei luni ale lui 2013, însă în timp ce în zonele rurale preţurile au rămas stabile, în oraşe acestea au avansat cu până la 25%.
  • Potrivit Deutsche Bank, preţurile proprietăţilor imobiliare din Canada sunt cu 60% peste media lor istorică, pe locul întâi în topul celor mai supraevaluate pieţe din lume. Doar în 12 luni, raportat la luna ianuarie 2013, preţurile au crescut, în medie, cu 9,5%, la 388.553 de dolari canadieni, în ciuda scăderii tranzacţiilor. Preţul unei locuinţe era de 163.951 de dolari în 2000 şi de 339.030 în 2010, astfel că preţutile actuale sunt mai mari cu 137%, respectiv 14%.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro