Pentru că nu mai au încredere în euro şi nici în investiţii financiare, nemţii cu bani îşi plasează economiile în proprietăţi imobiliare. Consultanţii finaniari spun că romanii cu bani ar face bine să mizeze pe achiziţia de teren agricol, pentru că preţurile sunt mici, faţă de UE, iar criză alimentară se acutizează.
Randamentele sumbre ale multor active în timpul crizei financiare precum şi îndoielile crescânde privind promisiunile politicienilor şi bancherilor centrali de a menţine euro drept depozit sigur de valoare, i-au determinat pe mulţi dintre cei 800.000 de milionari ai Germaniei să-şi protejeze averea prin cumpărarea de proprietăţi, potrivit unui raport de al agenţiei imobiliare germane Engel & Volkers.
În momente dificile pentru economie, dar şi pentru piaţa de capital, cei care au bani ar trebui să urmeze îndemnul celebrului investitor american Warren Buffet, care spunea că, atunci când celorlalţi le este frică, tu trebuie să fii curajos. Iar asta înseamnă, că acum este momentul să cumperi, pentru că preţurile sunt la un nivel extrem de redus.
Este justificată investiţia în proprietăţi imobiliare, pentru că pământul reprezintă o resursă finită spre deosebire de aur sau petrol.
Mai mult, preţurile se afla foarte jos în prezent, iar în cazul unei ieşiri a Greciei din zona euro, cei care au investit în proprietăţi imobiliare sunt ceva mai feriţi faţă de cei care au ales piaţa de capital sau monedă euro.
O investiţie de viitor o reprezintă achiziţia de teren agricol, pentru că, în primul rând, preţurile la pământ în România sunt cu mult sub cele din Uniunea Europeană.
Totodată, un alt avantaj este reprezentat de climatul propice dezvoltării agriculturii în România, la care se adauga şi criza alimentară care se acutizează pe zi ce trece.
În cazul în care nici imobiliarele şi nici achiziţia de teren agricol nu reprezintă investiţii atrăgătoare, romanii cu bani pot apela la instrumentele de economisire bancare sau investiţia în materii prime cum ar fi petrol sau gaze naturale, pentru că acestea au atins noi cotaţii minime.
România, mai atractivă decât Ungaria şi Bulgăria pentru investitorii nemţi
România este mai atractivă decât Ungaria, Bulgăria sau Ucraina pentru investitorii germani, dar este mai puţin bine văzută de către aceştia faţă de Cehia, Polonia, Slovacia, Croaţia, Lituania sau Letonia, potrivit unui sondaj realizat de Cameră de Comerţ şi Industrie Germană din România.
Conform sondajului, aproape 90% dintre cei chestionaţi ar alege din nou România ca amplasament investiţional. În ciuda unor probleme, aşteptările investitorilor au fost îndeplinite.
De asemenea, 54% dintre participanţi considera situaţia actuală a firmei ca fiind satisfăcătoare, 42% ca fiind bună. Majoritatea sunt de părere că acest lucru va rămâne neschimbat şi în 2012.