Joi, 28 martie 2024 - 11:47:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


România a atras 750 milioane de euro cu dobânda de 5,15%


6 septembrie 2012

investitiiMinisterul Finanţelor a redeschis ieri o emisiune de obligaţiuni pe pieţele externe, cu intenţia de a atrage cel puţin 500 de milioane de euro. România a atras marţi 750 milioane de euro de pe pieţele externe prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu maturitatea în iunie 2018, titlurile având un randament de 5,15 %.

“A fost un real succes, am încheiat astăzi o emisiune de eurobonduri în urma căreia la Finanţe vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin această emisiune se va majora rezervă valutară. Obligaţiunile sunt pe 6 ani, cu o dobândă cuprinsă între 5,1% şi 5,15%”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuală a ambasadorilor. Ministrul Finanţelor a afirmat că dobânda cerută de investitori pentru obligaţiunile emise de România este în scădere, în condiţiile în care în perioada similară a anului trecut, statul a reuşit să plaseze obligaţiuni de 1,5 miliarde de euro pe 5 ani cu o dobândă de 5,25%.

Cererea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de România în această dimineaţă a fost ridicată, Ministerul Finanţelor reuşind să adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro. Finanţele au anunţat iniţial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situaţiei, redus apoi la 5,1%. Tranzacţia este intermediată de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan şi UniCredit. Redeschiderea emisiunii a fost motivată de faptul că o nouă operaţiune pe pieţele externe ar presupune costuri mai mari. România a vândut în luna iunie 2008 euroobligaţiuni pe termen de zece ani, prin care a atras fonduri de 750 de milioane de euro. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru a afirmat în urmă cu două săptămâni ca instituţia vrea să vândă obligaţiuni denominate în euro pe pieţe externe în următoarele două luni şi că urmăreşte săptămânal situaţia internaţională pentu a determina momentul oportun. Analiştii Erste/BCR considera, într-o analiză recentă, că noi stimuli monetari din partea Rezervei Federale a SUA şi Băncii Centrale Europene ar permite MFP să emită euroobligaţiuni în valoare de cel puţin 1 miliard de euro pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Ministerul Finanţelor a atras în acest an 39,86 miliarde lei piaţa locală, iar la această sumă se adăugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro