Joi, 28 martie 2024 - 7:09:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum recrutezi personal asiatic pentru restaurante şi hoteluri?


12 septembrie 2022

Lipsa forţei de muncă este un fenomen răspândit la nivel global în domenii importante ca serviciile ospitaliere, dar şi în sectoare ca transporturi, retail sau industria tehnică şi se traduce în primul rând prin calitatea precară a serviciilor prestate în aceste domenii de activitate. 

Găseşti mai jos etapele principalele ce trebuie respectate pentru realizarea procesului de recrutare atât de necesar în domeniul HoReCa. Angajarea de personal din afară este un trend prezent de câţiva ani în ţara noastră din cauza faptului că oamenii calificaţi şi pregătiţi sunt în continuă scădere.

Primul pas – alegerea candidaţilor potriviţi

Persoanele vizate sunt cele din afara Uniunii Europene, iar muncitorii din Asia pentru industria agroalimentară sunt convenabili pentru ocuparea acestor joburi deoarece sunt oameni de încredere, responsabili şi cunosc limba engleză cel puţin la nivel conversaţional.

Părţile implicate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru ca totul să se finalizeze cu succes:

- Angajatul trebuie să fie apt din punct de vedere medical pentru jobul ales.

- Persoana angajată nu va avea antecedente penale prin care să fie incompatibil cu activitatea pe care o va desfăşura pe teritoriul ţării noastre.

- Pregătirea dosarului complet cu documentele care atestă pregătirea profesională sau experienţa candidatului pentru postul la care aplică.

- Angajatorul va face dovada faptului că funcţia a rămas neocupată de persoanele din România, Spaţiul Economic European sau din statele membre UE.

- Firma care integrează muncitorii trebuie să aibă toate taxele achitate la zi către stat şi să nu fi avut angajaţi fără contracte de muncă în ultimii trei ani.

Compania care se ocupă cu selecţia muncitorilor din Asia pentru HoReCa întocmeşte lista de persoane care se potriveşte profilului cerut, triază CV-urile şi organizează interviurile pentru angajare.

Obţinerea avizului de muncă şi formalităţile de ordin logistic



După ce au fost alese persoanele ce corespund criteriilor de încadrare în activitate ale angajatorului, urmează demararea procesului de obţinere a documentelor necesare pentru ocuparea propriu-zisă a postului. Primul act important este avizul de muncă ce se eliberează de Inspectoratul General pentru Imigrări în urma depunerii dosarului de către compania care doreşte să aducă personal străin. Acesta va conţine următoarele:

- Organigrama unde sunt precizate funcţile ocupate sau vacante.

- Dovada publicării anunţului pentru ocuparea locului liber.

- Copie a procesului-verbal care confirmă efectuarea selecţiei pentru angajare.

- Atestarea unei oferte ferme de încadrare în muncă pentru o durată determinată sau nedeterminată de timp.

- Acte care dovedesc că cel vizat îndeplineşte condiţiile cerute pentru slujba pentru care aplică şi nu are antecedente penale.

Alte condiţii ce vor fi îndeplinite sunt legate de completarea dosarului prin documente specifice ca fişe de post, depunerea cazierului, declaraţii şi fotografii.


Eliberarea vizei şi a permisului de şedere

Viza se furnizează pe baza actului ce atestă identitatea persoanei în cauză - paşaport sau titlu de călătorie, durează circa 1-2 luni şi permite venirea în România pentru semnarea hârtiilor legate de încadrarea propriu-zisă.

După emiterea ei, candidatul poate ajunge în ţară pentru finalizarea procedurilor de primire a postului. Va fi obţinut în termen de aproximativ 3 luni pe baza contractului individual de muncă din care să rezulte că salariul înscris este cel puţin la nivelul salariului mediu brut pe economie şi a dovezii că persoana este inclusă în registrul general de evidenţă a salariaţilor.

O firmă specializată în recrutare cum este Leading Global Recruitment se va ocupa de toate fazele necesare pentru ca întregul proces să se desfăşoare conform aşteptărilor părţilor implicate.

Selecţia candidaţilor, organizarea interviurilor, obţinerea documentelor legale ori formalităţile de ordin logistic pentru aducerea personalului sunt aspecte ce trebuie tratate cu seriozitate şi profesionalism. Astfel, delegarea unei agenţii care se ocupă cu aducerea forţei de muncă de pe continentul asiatic este cu siguranţă cea mai bună opţiune!

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro