Joi, 25 aprilie 2024 - 4:33:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Borbely anunţă amendamente la Legea mediului, care să introducă aviz obligatoriu de la APM pentru tăieri de copaci


14 aprilie 2013

Deputatul Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, a declarat, duminică, la un protest faţă de tăierea de arbori din Târgu Mureş, că va propune, în două săptămâni, amendamente la Legea mediului, care să introducă avizul obligatoriu de la Agenţia de Protecţia Mediului în cazul tăierilor de copaci.

Deputatul Laszlo Borbely a participat, duminică după-amiază, la ceasul floral din Târgu Mureş, alături de György Frunda şi de alte aproximativ 200 de persoane, la un protest organizat de filiala municipală a UDMR faţă de tăierile de arbori din Târgu Mureş.

Borbely a spus că participă la acest protest organizat de UDMR nemulţumit de modul "total neprofesionist" şi "batjocura în care se face toaletarea arborilor".

Laszlo Borbely l-a acuzat de "vandalism" pe primarul Târgu Mureşului, Dorin Florea, şi de faptul că are acţiuni "care de multe ori demonstrează laşitate", susţinând că acesta "taie copaci noaptea sau când nimeni nu e acolo".

"Face acţiuni împotriva târgumureşenilor. Sunt acţiuni care constituie un vandalism împotriva copacilor şi împotriva târgumureşenilor, de 12 ani. E o batjocură ceea ce se întâmplă, nu ţine cont, se pare, nici de deciziile acelei comisii care este la nivelul Primăriei. (...) E o batjocură ce s-a făcut cu toaletarea copacilor", a declarat Borbely.

El a spus că va propune, în două săptămâni, amendamente la Legea mediului care să introducă avizul obligatoriu de la Agenţia pentru Protecţia Mediului sau Garda de Mediu,în cazul tăierilor de copaci.

"Trebuie să modificăm lucrurile. Agenţia pentru Protecţia Mediului sau Garda de Mediu să vină şi fără aprobarea acestor instituţii, care sunt profesioniste, sper, să nu poată să taie niciun copac. Niciun copac nu ar trebui să se taie. Ar trebui tăiat numai dacă este un pericol pentru cei care circulă pe acolo şi, în mod cu totul excepţional, dacă sunt unele investiţii, când nu ai ce să faci... În două săptămâni o să vin cu amendamente în acest sens. Vă repet, legea mediului a fost de bună credinţă, nu credeam că vom avea astfel de oameni, astfel de primari care de fapt luptă împotriva sănătăţii mediului", a mai spus deputatul UDMR.

La Târgu Mureş au început, de o săptămână, lucrări de reabilitare a mai multor străzi, arborii de pe aceste artere fiind scoşi pe motiv că sunt degradaţi, urmând să fie înlocuiţi cu puieţi.

Demersul Primăriei a generat proteste ale organizaţiilor ecologiste.

UDMR a mai organizat, joi, un flash mob în faţa Primăriei Târgu Mureş, protestând faţă de "distrugerea" spaţiilor verzi din municipiu. Atunci, reprezentanţii municipalităţii au pus pe câteva scaune aşezate în faţa Primăriei secţiuni din copacii tăiaţi, pentru a demonstra că aceştia erau bolnavi. Primarul municipiului, Dorin Florea, le-a prezentat jurnaliştilor şi un proces-verbal al şedinţei din martie a Comisiei locale municipale de avizare a programelor, proiectelor şi lucrărilor cu impact asupra spaţiilor verzi, semnat, între alţii, şi de viceprimarul UDMR Jozsa Tibor.

La sfârşitul acestei săptămâni UDMR Târgu Mureş a sesizat Ministerul Mediului, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu şi Direcţia Silvică Mureş privind "tăierile masive de copaci" din Târgu Mureş şi "modul ilegal în care arborii sunt tăiaţi sau mutilaţi".

Potrivit textului sesizărilor, făcut public de UDMR, dacă până în urmă cu câţiva ani Târgu Mureşul "era recunoscut ca un oraş cu mulţi arbori falnici pe arterele principale şi în zonele de relaxare sau sport, campania de defrişare a acestor copaci continuă şi se amplifică pe zi ce trece şi e vorba, în 90 la sută din cazuri, despre tăieri de arbori în perfectă stare de sănătate".

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro