Marţi, 19 martie 2024 - 10:21:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Gazele naturale pentru populaţie s-ar putea scumpi cu 7 la sută


18 februarie 2015

Gazele pentru populaţie s-ar putea scumpi cu 7 la sută anul acesta, dacă Guvernul deblochează liberalizarea preţurilor. Este varianta susţinută de şeful autorităţii de reglementare în domeniul energiei, care prevede o singură scumpire pe an, nu patru mai mici, ca până acum. Totul depinde însă de Guvern şi de cum vor evolua negocierile din aprilie cu delegaţia Fondului Monetar şi a Comisiei Europene, care cer majorări de 15%, începând din aprilie.

Autoritatea de Reglementare în Energie a întocmit un calendar pentru creşterea preţului gazelor în următorii 3 ani.

Să facem creşterea o dată pe an, în perioada aprilie, pentru că în perioada aprilie-octombrie populaţia nu consumă gaze pentru încălzire, iar preţul nou se va vedea de fapt în factura din decembrie pe noiembrie”, a spus Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Anul acesta, în care creşterea preţului este blocată de Guvern până pe 30 iunie, majorarea ar urma să fie de 7%, iar în 2016 şi 2017 gazele s-ar mai scumpi cu câte 5%.

Avem de făcut un salt de la 53 de lei, cât e acum, la 85 de lei, estimarea noastră. În 2018 să încheiem liberalizarea dacă preţurile rămân constante”, a adăugat Nicolae Havrileţ.

Conform vechiului calendar, a cărui aplicare a fost îngheţată în toamna anului trecut, preţul gazelor creştea cu procente mici, de patru ori pe an. Pentru aplicarea celui nou este nevoie de o hotărâre de guvern. Asta în timp ce reprezentanţii FMI şi cei ai Comisiei Europene cer deblocarea calendarului şi majorări cu 15% anul acesta, începând din aprilie.

Pe de altă parte, experţii în energie spun că şi sistemul de acordare a subvenţiilor pentru consumatorii casnici trebuie regândit. În actuala variantă, cei care îşi permit să consume mai mult primesc şi cel mai mare ajutor.

Cei mai bogaţi 20% consumatori casnici, cele mai bogate gospodării, primesc 36% din subvenţii, în timp ce cei mai săraci primesc doar 6% din subvenţie”, a explicat Otilia Nuţu, expert în energie.

Pentru consumatorii industriali preţul gazelor a fost complet liberalizat la finalul anului trecut. Oficialii ANRE spun că preţul gazelor pentru populaţie poate creşte şi în afara calendarului de liberalizare, dacă furnizorii o cer şi aduc argumente economice în sprijinul acestor majorări.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro