Tinerii sub 35 de ani care conduc în oraşe mari, mai ales din estul ţării, plătesc o primă anuală pentru RCA cu până la 70% mai mare decât alte categorii de şoferi. Sursa diferenţelor este frecvenţa mare a daunei
Creşterile importante ale daunelor, precum şi imposibilitatea de a majora substanţial preţurile fără a pierde cotă de piaţă, determină societăţile de asigurare să îşi selecteze din ce în ce mai atent clienţii. Segmentarea clientelei, cum este numită în termeni de specialitate, a devenit o procedură la modă chiar şi pentru companii care, în mod tradiţional, vând poliţa obligatorie de răspundere civilă auto la preţuri cu mult sub media pieţei.
Din selecţia clientelei câştigă, pe de altă parte, şoferii experimentaţi, cu vârste de peste 55 de ani, care conduc în oraşe din vestul ţării. Explicaţia acestor diferenţe de cotaţie ţine de frecvenţa daunelor, substanţial mai mare în cazul tinerilor şi în oraşele mari din estul ţării. Ca parte din aceeaşi strategie de selecţie a clienţilor, societăţile de asigurare care vând românilor ce muncesc în afara graniţelor se uită mai atent la acest tip de clienţi. Preţul unei poliţe RCA pentru românii care lucrează, de exemplu, în Italia, şi care îşi înmatriculează maşinile în ţară s-a majorat substanţial de la începutul acestui an, în condiţiile în care costurile reparaţiilor în ţările dezvoltate sunt cu mult mai mari decât cele din România.
Potrivit datelor rca-ieftin.ro, precum şi cifrelor publicate pe propriul portal de către Astra Asigurări (societate care vinde mai ales prin propriii agenţi alegând brokerii doar în cazul Bucureştiului), cele mai mici prime de asigurare pentru RCA sunt plătite de către şoferii din judeţul Timiş.
La polul opus se află judeţul Constanţa, unde tarifele sunt cele mai mari din ţară.
Din cauza frecvenţei mari a daunelor (numărul accidentelor în care sunt implicaţi tineri este de peste două ori mai mare decât cel al accidentelor provocate de persoane peste 50 de ani), cea mai importantă diferenţiere a clientelei este făcută pe criterii de vârstă şi experienţă la volan.
De altfel, preţurile plătite de tineri pentru asigurarea de răspundere civilă auto au crescut, raportat la anul trecut, cu până la 15%. Tinerii sunt cu atât mai dezavantajaţi cu cât, de cele mai multe ori, conduc maşini mai puternice decât persoanele în vârstă, iar diferenţa de preţ creşte. Astfel, diferenţa dintre a conduce un automobil cu o capacitate cilindrică de 1.600 de centimetri cubi şi a conduce o maşină cu peste 2.500 de centimetri cubi se traduce într-un cost al asigurării aproape dublu.
Sistemul bonus-malus, aplicat în România din anul 2009, presupune ca şoferii care au la activ daune să plătească o asigurare mai scumpă. Cu cât mai multe daune, cu atât mai mare prima de asigurare.
Din cauza creşterii daunelor, mai mulţi asigurători au ales să facă un pas înapoi în ceea ce priveşte segmentul RCA. Astfel, prin preţurile pe care le practică, există societăţi care se exclud practic de pe această piaţă, cel puţin pe zona clienţilor persoane fizice.
În aceste condiţii, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Asigurătorilor din România (UNSAR), un număr de patru societăţi a ajuns să deţină mai bine de 70% din întreaga piaţă, în primul trimestru al acestui an. Celor patru li se adugă alte patru societăţi cu preţuri acceptabile şi, implicit, cu o activitate cât de cât dinamică în ceea ce priveşte subscrierile pe zona RCA.
În total, vorbim despre doar opt asigurători care vând poliţe obligatorii de răspundere civilă auto, în condiţiile în care, în România, există 40 de societăţi de asigurare, dintre care 13 deţin autorizaţii pentru a emite poliţe RCA. Cum în România sunt, potrivit datelor Poliţiei, peste 4,6 milioane de autovehicule care au nevoie de RCA, numărul societăţilor este mic.
Cine plăteşte cel mai scump RCA din România
4 iulie 2013
![Hidroprahova](https://stiriactuale.ro/images/banners/colantari.jpg)
- Tags:
- agenti,
- asigurare,
- brokerii,
- clientelei,
- daunei,
- granitelor,
- inmatriculeaza,
- italia,
- rcaieftinro,
- substantial
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Tragedie în fotbalul prahovean! Dorinel Beznea, sufletul fotbalului de la Măneciu, a încetat din viaţă! Cu o zi înainte murise si soţia sa!
-
Sifonarea banului public la CSM Ploieşti a ajuns la rang de....sport de perfomanţă! Salariul uriaş al antrenorului sârb, secret de stat! Când vor fi separate bazele de sport?
-
Simona Albu, naşa fostului primar Andrei Volosevici, sefă la DGASPC Prahova
-
Tudose Maria, notăriţă cunoscută pentru implicarea în dosarul imobiliar White Tower, a încetat din viaţă.
-
Până unde merg faptele de corupţie de la Sinaia? Este staţiunea de pe Valea Prahovei "raiul" consumatorilor de droguri?
-
Cum poţi rămâne fără banii din cont cu un singur apel telefonic! Metoda face ravagii!
-
Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, reţinut de DNA!
-
Tragedie în Ploieşti. Un bărbat a murit după o cădere pe trotuar
-
Femeie de 33 de ani a fost înjunghiată mortal de soţ, în Câmpina
-
Coliziune puternică între două autoturisme la Floreşti
Anul - ediţia nr. 3667
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 ianuarie 2025
Autentificare
Autentificare