Programul naţional de înnoire a parcului auto ar trebui oprit, susţine Constantin Stroe - fost director general şi actual vice-preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei Dacia Automobile S.A..
Când va muri acest program, oamenii vor plăti mai mult cu vreo 1.500 de euro pentru acelaşi produs, susţine Constantin Stroe, în numele producătorilor de componente auto afectaţi direct şi indirect de scăderea pieţei de autoturisme noi. Întrebat dacă programul Rabla este un ajutor de stat, Stroe a precizat că acest program nu intră în această categorie, întrucât statul câştigă din această măsură adoptată şi de alte state europene.
“Eu aş scoate programul Rabla pentru că şi-a pierdut efectele favorabile. Acum Rabla are un volum mic de vouchere şi a creat un fenomen de aşteptare. O piaţă neagră care face mai mult rău decât bine”, a spus Stroe în cadrul Conferinţei CAPITAL cu tema "Industria de componente auto din România".
“Dacă astăzi dai unui om o maşină mai ieftină cu 1.500 de euro, el se obişnuieşte aşa. Când se va termina programul constructorii vor trebui să vândă la un preţ atât de mic încât nu vor mai avea niciun produs sau ar urca preţul şi clientul nu ar mai cumpăra. Statul nu face eforturi cu programul Rabla”, a mai spus preşedintele ACAROM. Potrivit lui, statul câştigă TVA, taxe şi impozite de la salariaţii din industria auto, taxe locale. “Avem un calcul în care la 100.000 de tichete, statul câştigă 104%. Nu pierde nimic”, a adăugat Stroe.
Prin Programul "Rabla", AFM a emis un număr de 3.000 de tichete valorice pentru persoanele fizice şi instituţiile publice, iar cumularea eco-tichetului cu tichetul clasic este posibilă numai în cazul achiziţionării unui autovehicul electric.
Pentru stimularea cumpărării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, a unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100g/km, precum şi a unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
AFM precizează faptul că la achiziţionarea unui autovehicul de acest tip se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.
Sursa: capital.ro
Programul Rabla ar trebui desfiinţat
4 septembrie 2013
- Tags:
- acarom,
- automobile,
- autovehicul,
- capital,
- ecobonus,
- ecobonusuri,
- ecotichetului,
- hibrid,
- masina,
- poluare
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Cutremur la Teatrul „Toma Caragiu”. Andi Vasluianu, vizat de concedieri! Actorii şi angajaţii sar în apărarea directorului Mihaela Rus
-
Fost preot găsit spânzurat în podul casei
-
Sinaia, orasul cu care nu te poti plictisi! Protest împotriva abuzurilor din localitate!
-
Cristina Deleanu, actriţa născută la Ploieşti, a plecat dintre noi. O viaţă dedicată scenei şi publicului
-
Sfidare totală la Breaza. Hidro Prahova ia bani pe apă infestată, iar şeful ANPC este trimit la "treaba lui"
-
O zi pe an, şansă la vindecare, Ce se petrece la Ghighiu în Vinerea Luminată
-
Ziua Moaşei, sărbătorită cu emoţie la Maternitatea din Ploieşti
-
Prahoveni în stradă pentru reluarea turului II la prezidenţiale
-
Noapte fatală pe un drum din Prahova. Două vieţi pierdute într-un accident cumplit
-
Schimbare cu ecou la TCE Ploieşti. Directorul general se retrage strategic, pe fondul conflictului cu primăria
Anul - ediţia nr. 3752
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 mai 2025
Autentificare
Autentificare