Marţi, 7 aprilie 2020 - 12:18:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Orăşelul din România cu şomaj aproape zero


3 iunie 2015

Un orăşel din inima Transilvaniei, cu puţin peste 30.000 de locuitori, reuşeşte să fie un model economic. Companii importante, din mai toate domeniile, au în Sebeş fabrici în care au investit sute de milioane de euro, atrase de infrastructură, de numărul mare de muncitori calificaţi, dar şi de facilităţile fiscale oferite de autorităţile locale. De exemplu, companiile au primit o reducere de aproape 10% la sută la plata taxelor către bugetul local. În total, sunt 1.300 de firme în Sebeş, unde şomajul se apropie de zero, relatează digi24.ro.

Cel mai mare investitor străin din Sebeş este concernul german Daimler, care prin compania Star Transmission a deschis în oraş o fabrică de componente pentru automobilele Mercedes Benz. Aici lucrează peste 1.000 de oameni, iar salariul mediu este de 1.700 de lei, peste media din judeţul Alba.

„La Sebeş avem trei proiecte mari în prezent. Montăm cutii de viteză cu 5 trepte, 7 trepte şi anul viitor o să montăm şi cu 9 trepte cutii de viteză automate. Investiţia totală se ridică în prezent la 350 milioane euro, iar numărul angajaţilor va creşte, doar în locaţia Sebeş, anul viitor. Când o să lansăm ultimul proiect de cutii de viteză cu 9 trepte va creşte la peste 1500”, a declarat pentru postul de televiziune Gheorghe Achim, director financiar Star Transmission Sebeş.

Şi companii importante din industria lemnului au puncte de lucru în Sebeş.

„Sebeşul are o tradiţie în prelucrarea lemnului, o tradiţie încă din secolul al XVIII-lea, dar şi pentru că am găsit aici oameni profesionişti cu experienţă în domenii diferite şi datorită poziţiei logistice foarte bune. Am investit 250 milioane de euro la Sebeş, suntem cel mai mare investitor din România în industria prelucrării lemnului”, a explicat Oana Bodea, director de comunicare Kronospan.

Sebeşul a atras şi companii mari din domeniul industriei alimentare – Romaqua Borsec deţine aici o fabrică de bere şi una unde se produce o băutură energizantă. În plus, şi unul din liderii naţionali în ceea ce priveşte îngheţata, Alpin 57 Lux, a investit o sumă considerabilă.

„Până în prezent suma investită la Sebeş depăşeşte 23 milioane de euro şi se concretizează într-o platformă industrială de 28.000 de metri pătraţi. Pe această platformă sunt amplasate fabrica de îngheţată, depozitele frigorifice, depozitele de materii prime şi materiale aferente acesteia”, a povestit Dana Ghenescu, responsabilă de calitate la fabrica de îngheţată, pentru sursa citată.

Toate aceste companii au o contribuţie semnificativă, prin taxe şi impozite, la bugetul local. Primele 20 de firme din oraş asigură 63% din bugetul Sebeşului, care este de 12 milioane de euro pe an. Autorităţile spun că, începând cu 2000, numărul investitorilor a crescut încontinuu.

„În primul rând pentru că există un mediu de afaceri, apoi situaţia geografică a localităţii, faptul că este străbătut de trei drumuri naţionale, iar la ora actuală autostrada este un atu în plus. Apoi, la nivelul administraţiei fiscale am făcut nişte facilităţi fiscale acestor investitori care au venit”, a povestit Alexandru Dăncilă, primarul Sebeşului, pentru Digi24.

În Sebeş, rata şomajului e de doar 2%, în condiţiile în care o treime dintre angajaţii din oraş provin din localităţile din împrejurimi. Investiţiile private în Sebeş depăşesc un miliard de euro.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(252 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Servicii medicale de calitate la standarde europene
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie

ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 5 aprilie 2020
Autentificare
stiriactuale.ro