Joi, 25 aprilie 2024 - 6:17:15
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


O firmă din Sălaj, deţinătoarea celei mai mari plantaţii de brazi de Crăciun din România


26 noiembrie 2013

O firmă din localitatea sălăjeană Camăr, cu o plantaţie de pomi de Crăciun de aproape 400 de hectare şi circa 100.000 de brazi vânduţi anual la nivel naţional, este liderul naţional atât ca suprafaţă cultivată cât şi ca număr de pomi de iarnă comercializaţi în România.

Ideea unei afaceri cu brazi de Crăciun i-a venit lui Szozoboszlai Attila, profesor de fizică şi fost primar al comunei Camăr timp de patru mandate consecutive, după o excursie cu familia în strainătate, combinată cu o experienţă nereuşită de a demara o afacere în domeniul agricol.

“Am început să facem agricultură pe terenurile rămase comasate, pe hotarul localităţii Camăr, dar a fost un eşec. Lucram cu pierdere de la un an la altul, deşi aveam utilaje proprii. Avea pierdere pentru că ori condiţiile atmosferice nu erau corespunzătoare, ori preţurile de pe piaţă. Acum opt ani, am plecat într-o excursie cu familia, în Ungaria, Austria, Germania, până în Danemarca şi am văzut suprafeţe întinse plantate cu brazi de Crăciun. Ne-am oprit la una din aceste pepiniere din Austria şi am început să stăm de vorbă cu cei de acolo. Oamenii erau foarte interesaţi de a investi în România, de a face un parteneriat, pentru că ei nu mai aveau teren pentru a planta, iar România era o piaţă liberă pentru cei din Uniunea Europeană. Ne-au vizitat, am luat nişte probe de sol şi am ajuns la concluzia că merită să facem această investiţie”, memorează Szozoboszlai Attila începuturile afacerii.

Firma a fost înfiinţată în urmă cu şapte ani, în parteneriat cu un asociat din Austria, un an mai târziu apărând şi primele culturi de brazi, iniţial pe o suprafaţă de 100 de hectare.
La Camăr se cultivă trei specii: molidul clasic, cunoscutul brad argintiu şi bradul nordmaniana, care se caută din ce în ce mai mult pe pieţele din Europa. După o aşteptare de câţiva ani, rezultate au început să apară, 2012 fiind anul cu primii pomi de Crăciun vânduţi de la pepiniera din Camăr, iar în acest an comenzile au ajuns deja la 30.000 de brazi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro