Miercuri, 26 ianuarie 2022 - 8:15:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

La Vatra Dornei laptele costă 40 de bani pe litru la fermieri; în comerţ continuă sa fie 4 - 4,5 lei


20 iulie 2016

Sectorul laptelui se confrunta cu probleme grave de cand s-a renuntat la cota de lapte, iar in Romania s-a ajuns, in nordul tarii, la situatia in care laptele costa 40 de bani pe litru la fermieri, desi in comert continua sa fie intre 4 si 4,5 lei, a declarat, luni, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, prezent la Bruxelles la reuniunea Consiliului ministrilor Agriculturii din Uniunea Europeana.

"Comisarul Phil Hogan a prezentat astăzi un pachet pentru sectoarele în criză. Este vorba în primul rând de sectorul laptelui, lăsând însă flexibilitate statelor membre pentru a putea distribui ajutorul şi către alte sectoare. Sigur, foarte important este că suma respectivă de 500 de milioane de euro a fost împărţită în două: 350 de milioane pentru a rezolva problemele în sector şi 150 de milioane de euro pentru a permite statelor să reducă voluntar producţia de lapte. Credem că este o măsură foarte bună pentru că ştim cu toţii că sectorul laptelui se confruntă cu probleme grave de când s-a renunţat la cota de lapte. În România, s-a ajuns în nordul ţării, în zona de munte, la Vatra Dornei, ca laptele să coste 40 de bani pe litru, deşi în comerţ continuă să fie 4 lei — 4,5 lei", a spus Irimescu.

Acesta a afirmat că sunt probleme importante pe lanţul alimentar şi a cerut soluţii pentru echilibrarea riscului între actorii de pe lanţul alimentar, întrucât fermierii sunt cei care deocamdată suportă riscul.

"În altă ordine de idei, sigur, este foarte important ca legislaţia necesară să se adopte cât mai rapid, pentru că deja suntem în luna iulie, probabil că mai devreme de începutul lui septembrie a promis comisarul Hogan. Dar nu se va putea adopta deoarece în august este lună de vacanţă, dar sperăm cât mai rapid. În plus, condiţiile care se pun trebuie să nu conducă iarăşi la o creştere exagerată a birocraţiei, pentru că administraţia şi fermierii se confruntă cu din ce în ce mai multă birocraţie. Ca urmare, pentru implementarea cât mai rapidă a măsurilor este nevoie de eforturi susţinute şi de inspiraţie pentru a veni cu măsuri cât mai simple şi desigur banii să ajungă cât mai repede la fermieri", a mai precizat Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii susţine că pachetul anterior, decis în septembrie 2015, a avut termen limită 30 iunie 2016 şi multe state, inclusiv România, au ales o serie de măsuri care au permis de abia înaintea termenului de 30 iunie să se aloce aceşti bani, iar mulţi dintre ei sunt în prag de faliment.

Comisia Europeană (CE) va aloca încă 500 milioane de euro (553 milioane de dolari) pentru a ajuta fermierii să facă faţă preţurilor scăzute, în special în sectorul produselor lactate, afectat de renunţarea la cotele de producţie şi de embargoul introdus de Rusia.

Sursa: Agerpress


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(225 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Top articole
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 ianuarie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro