O leguma pe care agricultorii romani au cam dat-o uitarii este considerata o delicatesa in Occident. Francezii si americanii si-au aratat interesul pentru aceasta cultura, iar un fermier din Ilfov vrea sa raspunda acestei cereri.
Cristian Lungu este un fermier din comuna ilfoveana Dascalu. De curand, el a primit vizita un agricultori francezi, care si-au exprimat intentia de a cumpara usturoi produs in tara noasta. Dar nu orice tip de usturoi, ci acela care dezvolta bulbili la capatul plantei, in aer.
”Fermierul pe care l-am primit in vizita are un fiu stabilit in America. Fiul lui l-a rugat sa se intereseze neaparat de o leguma care creste in Ungaria sau in Romania. si de aceea a venit mai mult in vizita din Romania. Ce era acest produs? Usturoiul de toamna romanesc, cel care face inflorescente in al caror capat apar niste bulbili, adica samanta care va da capatana care dupa doi ani poate sa produca si ea la randul ei, inflorescenta.
Deci se recolteaza inflorescenta intr-un anumit stadiu si in momentul in care se taie aceasta incepe sa se toace semimarunt, se stropeste cu zeama de lime, se adauga putin ulei de floarea-soarelui, sare si se depoziteaza in borcane.
Acest preparat costa 25 de dolari in America iar in Franta este mult mai scump pentru ca nu se gaseste si este o delicatesa, deoarece francezii il folosesc la aperitivele pe baza de branzeturi. Iar in America se pare ca este folosit ca si condiment natural pentru salate. La ei devine un aliment atat de pretios si scump iar noi il vedem chiar ca o leguma cumva banala”, a explicat Cristian Lungu pentru agrointel.ro.
Francezii i-au propus fermierului din Ilfov sa exporte in Franta produsul finit, adica exact preparatul despre care scriam mai sus.
Agricultorul spune ca il incanta faptul ca era productiei mari si slabe calitativ pare sa apuna. El remarca faptul ca, cel putin in vest, produsele de calitate sunt la tot mai mare cautare.
Totusi, remarca el, Romania are o mare problema in valorificarea potentialului agricol. A realizat si mai mult acest lipsuri in discutia pe care a purtat-o cu fermierul francez interesat de usturoiul romanesc.
”La un moment dat, s-a pus problema cate specialitati de branzeturi are iar raspunsul m-a uimit. Fermierul francez mi-a spus ca daca pana acum 3 ani erau 1.000 de feluri de branza in Franta, de trei ani de zile de cand ei cauta alte produse traditionale prin istoria neamului, au marit cu 200 sortimentele de branza. A tinut sa sublinieze ca noi romanii avem doar cateva feluri de branza si acelea sunt branzeturi proaspete care nu ne avantajeaza cu nimic, in sensul ca daca produsul nu este vandut in timp scurt se strica si sunt aruncate, nu sunt refabricate”, spune fermierul.
O legumă dată uitării de români, delicatesă în Occident. Cât costă în Franţa şi Statele Unite
9 octombrie 2017

- Tags:
- fermier,
- francezii,
- agricultorii,
- ilfov,
- americanii,
- interesul,
- aratat,
- leguma,
- occident,
- cultura
Din aceeaşi categorie:
Invitaţie la relaxare din partea PPC Energie cu o ofertă dedicată clienţilor noi din judeţul Prahova

Top articole
-
Gospodărie mistuită de flăcări. Mai multe persoane au suferit atac de panică
-
Tragedie pe un drum din Prahova: Bărbat de 60 de ani, mort după ce a luat cea mai proastă decizie din viaţa lui!
-
Crimă sau sinucidere în Parcul Municipal Vest din Ploiesti? Bărbat înjunghiat, descoperit într-un autoturism
-
Schimbare de conducere la CSJ Prahova! Cine îl înlocuieste pe Silviu Crângasu: Urzeală sau Nica?
-
Profesor de la Şcoala de Poliţie, găsit mort în maşină
-
Explozie violentă într-un bloc din Ploieşti! Persoane evacuate de urgenţă
-
Firmă din Prahova, prinsă cu nereguli. A păgubit statul cu peste 10 milioane de euro
-
Copil de 4 ani, ucis în bătaie de propriii părinţi. Frăţiorul lui, găsit aproape mort de foame!
-
Flăcări uriaşe în Starchiojd! Trei case distruse de un incendiu puternic
-
Abuz şocant în Prahova. Trei membri ai aceleaşi familii, reţinuţi pentru muncă forţată şi trafic de minori
Anul - ediţia nr. 3718
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 4 aprilie 2025
Autentificare
Autentificare