Marţi, 23 aprilie 2024 - 12:21:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Vin mai puţin


18 septembrie 2012

struguri-publimediaProducţia de vin din acest an va înregistra o scădere cu circa 30 de procente faţă de anul trecut, îngheţul târziu din primăvară şi seceta afectând puternic culturile de viţă de vie, a declarat marţi, pentru Agerpres, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

“În anul 2012 vom avea o producţie de vin mai mică cu circa 30% faţă de anul trecut, toate regiunile viticole fiind afectate de condiţiile meteorologice din acest an. Cauzele acestei diminuări de producţie nu sunt legate doar de secetă ci şi de îngheţul târziu din primăvară, care a afectat semnificativ culturile de viţă de vie. Cu toate acestea, insolaţia prelungită a determinat o acumulare foarte bună a zaharurilor ceea ce va genera o calitate ridicată a vinului”, a spus Ovidiu Gheorghe.

Potrivit sursei citate, toate regiunile viticole vor avea diminuări de producţie în 2012, datele culese până în prezent de PNVV arătând o reducere cu 30% în regiunea Dealul Mare, cu 35-40% în Vrancea, 20-25% - Mehedinţi şi cu 35-40% - Nicoreşti, doar în regiunea Dobrogei diminuarea producţiei este estimată la 10 procente. Ovidiu Gheorghe a precizat că România nu va fi singura ţară cu efecte negative în viticultură, doi alţi mari producători de vin din Europa, respectiv Franţa şi Italia, anunţând diminuări ale producţiei de vin cu 20-25% din cauza secetei.

În ceea ce priveşte o creştere a preţului la vin în 2012, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) consideră că nu poate fi estimat un procent, la nivel naţional, întrucât acest aspect vizează politica fiecărui producător în parte.

“Cotnari şi Vincom au anunţat deja o majorare a preţurilor la raft din cauza creşterii costurilor de producţie, dar la nivel naţional nu poate fi făcută o estimare. Este politica fiecărui producător şi comerciant în parte dacă va majora sau nu preţurile la vin deoarece există deja o presiune mare pe consumatori”, a adăugat Ovidiu Gheorghe.

În opinia acestuia, importurile de vin au crescut în 2012, România aducând cantităţi mari de vin ieftin din Spania şi Italia, la preţuri aproape duble faţă de anul trecut. “Din păcate importurile de vin au crescut în 2012, dar mai mult pe categoria de vinuri ieftine aduse din Spania şi Italia. Dacă anul trecut litrul de vin era importat la un preţ de 30 de eurocenţi, anul acesta preţurile au crescut la 55 eurocenţi/litru”, a subliniat şeful PNVV.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, culese de inspectorii din teritoriu, producţia de vin a fost anul trecut de 4,05 milioane de hectolitri, în creştere cu 23% faţă de anul 2010, când aceasta s-a cifrat la 3,28 milioane de hectolitri. Cu toate acestea producţia totală de vin a României poate fi mai mare în condiţiile în care apar şi cantităţile obţinute de micii producători.

În 2011, românii au consumat cu 15% mai mult vin de calitate comparativ cu anul 2010, numărul însemnelor DOC (Denumire de Origine Controlată) apropiindu-se de nivelul de 32,765 milioane.

PNVV consideră că după doi ani în care piaţa de vin a regresat ajungând conform estimărilor la 350 de milioane de euro, anul 2011 a adus o creştere semnificativă pe segmentul vinului de calitate. Din cauza crizei, piaţa vinurilor a scăzut cu 100 de milioane de euro în ultimii ani, de la 450 de milioane de euro în anul 2009.

Cantitatea totală de vin românesc comercializat în afara graniţelor a fost de 130.000 hectolitri, iar cantitatea totală de vin provenit din import comercializat în România a fost de 1,134 milioane hectolitri. În primele cinci luni din acest an, importurile de vinuri au fost de 29.801 tone, iar exporturile de 4.893 tone.

În ceea ce priveşte consumul anual de vin în România, acesta este de 24 de litri/cap de locuitor, reprezentând jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franţa se consumă 58 litri/cap de locuitor, în Italia 53 de litri/cap de locuitor, iar în Statele Unite doar 13 litri/cap de locuitor.

România este unul dintre cei 15 producători de vin la nivel mondial şi al şaselea producător de vinuri din Europa după Franţa, Italia, Spania, Germania şi Portugalia. De asemenea, România ocupă locul cinci în ierarhia ţărilor viticole europene, cu o suprafaţă totală cultivată cu viţă de vie pe rod de 183.400 hectare în 2010.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro