Se estimează că preţurile alimentelor vor înregistra o creştere semnificativă în perioada următoare, cu o medie de 10% pe produs, iar coşul de Crăciun ar putea deveni cu 15-20% mai costisitor, avertizează Dragoş Frumosu, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Creşterea preţurilor la carne şi produse lactate este generată de costurile tot mai mari ale furajelor, de majorarea tarifelor energetice şi de impactul creşterii salariului minim asupra angajatorilor. Frumosu a explicat: „Estimăm o majorare de aproximativ 10% pentru fiecare produs alimentar. Coşul de Crăciun va costa cu 15-20% mai mult, iar cozonacul ar putea ajunge să fie dublu faţă de preţul actual. Consumatorii ar putea să se îndrepte spre carnea de pui, care este mai accesibilă decât carnea de porc. De asemenea, ne aşteptăm ca, începând din luna ianuarie, să vedem falimente în rândul anumitor producători.”