Marţi, 19 martie 2024 - 12:53:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Programul "Prima casă" continuă


30 iulie 2013

Plafonul garanţiilor care vor fi emise în acest an pentru creditele din programul "Prima Casă" va fi suplimentat cu un miliard de lei, potrivit unui proiect de act normativ.

Plafonul garanţiilor va fi suplimentat cu un miliard de lei, iar din această sumă 300 de milioane de lei revin celor care intenţionează să cumpere locuinţe ANL printr-un credit de tip "Prima Casă". Garanţia se va acorda şi se va plăti doar în monedă naţională, ceea ce înseamnă că împrumuturile din program vor fi acordate exclusiv în lei.
Băncile care vor dori să ofere credite garantate trebuie să ofere o dobândă calculată după formula ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2,50% pe an.
Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază semestrial între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului Finanţelor Publice.

Totodată, finanţatorii sunt obligaţi să prevadă în contractele de credit costurile cu dobânda exprimată în raport cu ROBOR la 3 luni şi separat costurile cu comisioanele.

Banca îşi va exprima acordul pentru schimbarea garanţiei aduse în cadrul programului dacă imobilul nu mai are condiţiile necesare locuirii în urma producerii unui risc asigurat. Pentru a-şi exprima acordul, banca trebuie să verifice documentele justificative din care rezultă că valoarea daunelor constatate şi evaluate este mai mare de 50% din valoarea creditului acordat iniţial, după caz, precum şi îndeplinirea condiţiei privind valoarea noii locuinţe aduse în garanţie, care trebuie să fie cel puţin egală cu valoarea creditului contractat, la care se adaugă valoarea avansului.

Proiectul mai prevede ca banca să îşi dea acordul pentru ridicarea interdicţiei de înstrăinare şi cesionarea sumelor provenite din plata drepturilor de despăgubire de către asigurator în vederea achiziţionării unei noi locuinţe în cadrul programului Prima Casă.

Valoarea finanţărilor acordate prin acest program în acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai erau disponibile, în iunie, fonduri de 300 de milioane de euro.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro