Miercuri, 24 aprilie 2024 - 6:27:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Români acuzaţi că voiau să vândă arme teroriştilor din Columbia


19 decembrie 2014

Procurorii americani descriu în detaliu modul în care Cătălin Vintilă, fost director general la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi omul de afaceri Virgil Georgescu, stabilit în Statele Unite, au pus la cale livrarea de arme pentru organizaţia teroristă columbiană FARC. Extremiştii l-au contactat pe Georgescu, cunoscut traficant de armament, iar el a luat legătura cu omul care a administrat rezervele strategice ale României. Negocierile au început în luna mai, dar ce nu ştiau suspecţii este că aşa-zişii terorişti erau de fapt ofiţeri ai serviciilor secrete sub acoperire.

„În jurul datei de 23 septembrie 2014, în Bucureşti, Georgescu Virgil s-a întâlnit cu unul dintre ofiţerii sub acoperire americani. În timpul întânirii care a fost înregistrată audio-video, ofiţerul sub acoperire i-a explicat acestuia că asociaţii săi doresc să cumpere arme pentru a omorî americani, mai exact, să doboare elicoptere şi avioane americane”, spun procurorii de la parchetul din New York.

Cei doi români au acceptat să fie complici la moartea americanilor şi să furnizeze tunuri antiaeriene, mitraliere şi lansatoare de grenade. Au dat afacerii o aparenţă de legalitate.

Fostul director general al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat plănuia să trimită armele în Africa, ţara pentru care România are licenţă de export. De acolo, marfa urma să plece clandestin, cu vaporul, spre Columbia.

„Vintilă Cătălin le-a dat celor doi ofiţeri sub acoperire un catalog cu arme, denumit "Catalogul lui Vintilă". El le-a spus ofiţerilor că le-ar putea procura orice armă din acest catalog, inclusiv pistoale, mitraliere şi alte arme de mare putere”, mai spun procurorii americani.

Traficanţii români de arme au avut ultima întâlnire cu cei pe care îi credeau terorişti în Muntenegru, în octombrie. Într-o staţiune liniştită, au cerut prima tranşă de bani. Ofereau în schimb clienţilor posibilitatea să testeze tunurile anti-aeriene. La pachet veneau şi serviciile unui fost europarlamentar italian, care se ocupa de măsluirea actelor.

„Inculpaţii Vintilă Cristian, Georgescu Virgil, Masimmo Romagnoli şi alte persoane încă neidenficate, au sprijinit organizaţia teroristă FARC cu servicii de consultanţă şi resurse, constând în: servicii financiare, consultanţă de specialitate, documente false şi arme. Inculpaţii aveau cunoştiinţă că FARC este o organizaţie angajată în acţiuni de terorism”, scriu procurorii în actul cu care au obţinut arestarea românilor şi a italianului.

Ei au fost reţinuţi la începutul săptămânii în Muntenegru şi de acolo vor fi duşi în Statele Unite. Acuzaţiile de terorism au şanse mari să îi trimită la închisoare pe viaţă. Ancheta procurorilor americani a fost dusă la bun sfârşit cu ajutorul colegilor din România.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro