Marţi, 19 martie 2024 - 8:13:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


A picat Biroul de Credit!


6 aprilie 2013

Activitatea băncilor a fost perturbată în această săptămână de o defecţiune a bazei de date a Biroului de Credit, locul în care se adună informaţiile despre debitorul român, potrivit mai multor surse din piaţă. Numărul mare de interogări restante ale băncilor îngreunează şi acum sistemul.

 

În zilele de luni, marţi şi prima parte a zilei de miercuri, baza de date a Biroului de Credit, instituţia care strânge informaţiile despre debitorii persoane fizice din România, nu a putut fi accesată, potrivit mai multor surse din piaţa bancară.

Numărul mare de interogări care s-au adunat din partea băncilor fac ca sistemul să funcţioneze greu şi în acest moment, după cum a precizat un ofiţer de credite de la o bancă de top din sistem.

Se pare că problemele au fost cauzate de o actualizare nereuşită a sistemului informatic derulată la sfârşitul săptămânii trecute.

Băncile şi unele instituţii financiare nebancare utilizează baza de date a Biroului de Credit pentru a afla istoricul de credit al debitorilor proprii şi potenţiali.

Verificarea istoricului de credit este esenţială pentru ca banca să poată acorda împrumuturi sau să facă un card de credit sau un overdraft.

În Biroul de Credit sunt menţionate datele privind serviciul datoriei unui debitor, dacă acesta are întârzieri la plata ratelor sau credite neplătite, ori restanţe de la neplata sumelor aferente unui card de credit. Cei care au întârzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile vor figura cu un istoric negativ în Biroul de Credit, însă banca va putea să afle şi dacă în acest moment debitorul îşi achită ratele.

Tot pe baza informaţiilor de la Biroul de Credit, băncile află dacă potenţialul client are şi alte credite şi pot calcula gradul de îndatorare a acestuia.

Intervalul de timp pentru care informaţiile aferente unui credit sunt afişate în Raportul de Credit este de 4 ani de la data ultimei actualizări transmise.

Acţionarii Biroului de Credit SA, care şi-a început activitatea în 2004, sunt 25 de bănci din România, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul propriu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro