Vineri, 30 septembrie 2022 - 6:42:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cum te face Guvernul captiv la încălzirea centrală


22 septembrie 2017

Noua lege a energiei termice va face imposibilă debranşarea cetăţenilor de la încălzirea centralizată, cu toate că şi până în prezent procedura era una destul de anevoioasă.

Cetăţenilor care locuiesc în blocuri le va fi interzis să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire al localităţii, în cazul în care zona unde ei stau este deservită de acesta. Prevederea este inclusă în noua lege a energiei termice, care se află în prezent în dezbaterea Parlamentului.

Şi în prezent procedura de debranşare de la reţeaua publică de termoficare este greoaie, durează mult timp şi este condiţionată de mai multe lucruri, precum termenul limită pentru primirea acordului de maxim 1 octombrie al fiecărui an, indiferent de oraşul în care locuiţi.

Cu noua lege, debranşarea devine practic imposibilă. Asta pentru că legea prevede clar şi răspicat că, în cazul în care cetăţeanul locuieşte într-o „zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, atunci îi este interzisă debranşarea.

„Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, se arată în draftul noii legi, obţinut de economica.net.

Zona unitară de încălzire este o noutate introdusă de lege.

Aceasta defineşte un spaţiu care va fi definit de autoritatea locală - fie un oraş întreg, fie doar un cartier sau un cvartal de blocuri -, unde va funcţiona un singur sistem de alimentare cu energie termică, potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

Aşadar, dacă Primăria a definit zona în care locuiţi ca o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat, debranşarea vă va fi interzisă. Ea va fi permisă numai dacă imobilul sau locuinţa dumneavoastră nu se găsesc în interiorul acestei zone. Chiar şi aici, însă, procedura va fi mult mai complicată, potrivit draftului citat de economica.net.

În luna decembrie a anului trecut, mai erau circa 1,24 milioane de apartamente racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, în toată ţara. Dintre acestea, aproape jumătate (562.000), erau doar în Bucureşti. Pe de altă parte, în 2016, s-au cumpărat circa 200.000 de centrale termice individuale, pe gaz, potrivit estimărilor comercianţilor 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 septembrie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro