Cea mai mare bancă din Europa, Deutsche Bank, a anunţat un program complex de restructurare care va reorganiza activitatea diviziilor şi modul de conducere, transmit DPA şi Reuters.
‘Vrem să creăm o bancă mai bine controlată şi mai eficientă din punct de vedere al costurilor. Noua structură şi noua echipă de conducere sunt de importanţă strategică pentru realizarea acestor obiective’, a afirmat directorul general al băncii germane, John Cryan.
Preşedintele Board-ului de supervizare, Paul Achleitner, a declarat că deciziile adoptate de conducerea băncii au fost dificile.
‘Rareori Deutsche Bank s-a confruntat cu o reorganizare atât de masivă în istoria sa. Au fost necesare decizii dure, vreau să subliniez că toate părţile implicate încearcă să obţină cele mai bune rezultate Deutsche Bank, lăsând deoparte interesele personale’, a subliniat Paul Achleitner.
Banca va răspunde mai mult decât până acum în faţa clienţilor şi a Board-ului, se arată în comunicatul Deutsche Bank.
Britanicul John Cryan, care a lucrat la JPMorgan, a venit la conducerea Deutsche Bank în iulie, înlocuindu-i cei doi directori generali, Anshu Jain şi Juergen Fitschen.
Majoritatea schimbărilor vor avea loc la divizia de investiţii bancare, care va fi împărţită în două. Activităţile de tranzacţionare şi vânzări vor forma divizia Global Markets, condusă de Garth Richie, actualul şef al diviziei equity. Operaţiunile de corporate şi tranzacţii bancare vor fi incluse în divizia Corporate & Investment Banking, fiind supervizate de actualul co-director al diviziei de investiţii Jeff Urwin.
Printre persoanele importante care vor părăsi banca se află: Stephan Leithner, şeful resurselor umane; Colin Fan, co-director al diviziei de investiţii; Stefan Krause, şeful diviziei de tranzacţii bancare globale şi Michele Faissola, şeful diviziei de gestionare a activelor.
Banca a avertizat că în trimestrul trei din 2015 va înregistra pierderi înainte de taxe de şase miliarde de euro şi ar putea reduce dividendele.
Deutsche Bank a anunţat recent că-şi va reduce costurile anuale cu 3,5 miliarde de euro şi se va retrage din mai multe ţări în care operează în prezent, în ideea de a-şi creşte profitabilitatea.
De asemenea, în cadrul unui program de restructurare programat până în 2020, a cărui implementare va costa 3,7 miliarde de euro, grupul Deutsche Bank intenţionează să reducă activele băncii sale de investiţii cu 200 miliarde de euro şi să închidă 200 dintre cele aproximativ 730 de sucursale.
Deutsche Bank intenţionează să renunţe la un sfert din numărul total de angajaţi — 23.000 de persoane — în special în activităţile tehnologice şi prin divizarea subsidiarei sale PostBank, au declarat recent surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Pe plan global grupul bancar va rămâne cu aproximativ 75.000 de angajaţi, în urma reorganizării finalizate de noul director general John Cryan, care în iulie a preluat controlul celei mai mari bănci din Germania cu promisiunea reducerii costurilor.
Deutsche Bank operează în prezent în circa 70 de ţări din întreaga lume şi în primul trimestru al acestui an a realizat un profit net de 544 milioane de euro, jumătate faţă de profitul de 1,1 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, după ce recent a plătit o amendă record de 2,5 miliarde de dolari pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor în perioada 2005 — 2009.