Marţi, 3 decembrie 2024 - 7:43:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Ţările europene depind de gazul rusesc


16 martie 2014

Dependenţa de gazul rusesc variază mult de la stat la stat în cadrul UE - astfel, Bulgaria este dependentă în proporţie de peste 90% de exporturile din Rusia, în timp ce România - care dispune de propriile rezerve naturale de gaz şi petrol, dar şi de o reţea de hidrocentrale şi de o centrală nucleară - importă doar 25% din necesarul său de gaze naturale din Rusia.

În ceea ce priveşte puterile europene, Germania importă aproximativ 35% din necesarul său de gaz din Rusia, în timp ce Franţa şi Marea Britanie sunt aproape indiferente la gazul rusesc - necesarul energetic al Franţei este asigurat în mare parte de centralele nucleare, iar britanicii importă gaz lichefiat şi doar aproximativ 1% din necesarul lor de gaze naturale este asigurat de Rusia.

Între timp, Polonia, care importă aproximativ 70% din necesarul de gaze naturale din Rusia, precum şi Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia - aşa-numitul grup Vişegrad - au solicitat Washington-ului să-şi ridice obstacolele legislative privind exportul de gaze de şist americane în Europa.

Premierul polonez Donald Tusk a abordat această problemă şi cu ocazia întâlnirii de miercuri, la Varşovia, cu cancelarul german Angela Merkel.

"Am discutat despre posibilitatea tehnică de a importa gaze din America, dacă vom putea face acest lucru în viitor şi am ajuns la concluzia că suntem de aceeaşi parte a baricadei", a precizat Donald Tusk într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german.

Premierul polonez a reiterat, de asemenea, sugestia formulată de multă vreme de Polonia, conform căreia statele membre ale UE ar trebui să se consulte între ele înainte de a semna contracte de import de gaze din Rusia. Angela Merkel a fost mai puţin convinsă de această sugestie, invocând faptul că nu guvernele cumpără gaz din Rusia, ci companiile private care au nevoie de el.

Conform Asociaţiei companiilor de infrastructură pentru gazele naturale din UE, GIE, blocul european dispune de rezerve pentru cel puţin o lună dacă nu ar mai primi importurile din Rusia, care ajung în Europa prin infrastructură care traversează Ucraina. La 10 martie în UE existau stocuri de 37 de miliarde de metri cubi de gaze naturale şi respectiv 2,5 miliarde de metri cubi de gaze lichefiate. Consumul mediu european de gaz este de aproximativ 40 de miliarde de metri cubi


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 3 decembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro