Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:00:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cozi şi înghesuială în prima zi de „Casa Verde"


11 octombrie 2016

În prima zi de depunere a dosarelor pentru programul „Casa Verde", prin care oamenii pot primi bani pentru renovarea locuinţelor, dacă vor să înlocuiască sistemele de încălzire clasice cu cele care folosesc energie regenerabilă, românii s-au înghesuit deja să prindă un loc la ghişeele de la Protecţia Mediului şi au format cozi de sute de persoane. Unii s-au aşezat la rând chiar de sâmbătă noaptea, alţii de seara trecută, pentru a reuşi să depună actele cât mai repede.

În Piteşti, circa 300 de persoane au stat la coadă, unii chiar de sâmbătă, ca să depună actele pentru „Casa Verde", oamenii declarându-se revoltaţi de organizare. Şi în Suceava şi Vaslui sute de oameni stau la coadă, iar la Suceava a fost nevoie de prezenţa jandarmilor pentru menţinerea ordinii. Ca să nu îngheţe peste noapte, mulţi dintre argeşeni s-au îmbrăcat foarte gros şi şi-au adus de acasă pături şi şezlonguri, iar alţii au stat în maşini, cu radiatoarele pornite: „I-auzi! Ascultăm muzică, ce să facem? Păi dacă n-avem cu ce să ne cinstim... Foc de tabără nu facem, nu poluăm atmosfera, că doar suntem în faţa mediului”, a declarat una dintre persoanele care aşteptau deschiderea ghişeelor în maşină.

Populaţia şi persoanele juridice pot primi, prin programul „Casa Verde", bani pentru montarea de panouri solare şi pompe de căldură, cunatumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei - până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

În urmă cu o săptămână. Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a lansat Programul Casa Verde Clasic, atât pentru populaţie cât şi pentru persoanele juridice, iar Ghidul de Finanţare a fost publicat în Monitorul Oficial. Dosarele de finanţare vor putea fi depuse în perioada 10 - 24 octombrie 2016. Dosarele pot fi depuse începând de astăzi şi până pe 24 octombrie, iar românii s-au aşezat la coadă chiar din prima zi, pentru că au vrut să fie siguri că ajung repede la ghişeu ca să depună actele.

Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice. Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a anunţat că dosarele de finanţare vor putea fi depuse în perioada 10 - 24 octombrie 2016 la sediile agenţiilor pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă.

 
Echipamentele finanţate pentru populaţie prin „Casa Verde" sunt panourile solare şi pompele de căldură, cunatumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei - până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

„Unul dintre principalele sectoare pe care se bazează economia verde, prioritate stabilită pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea Programului Casa Verde după o pauză de 5 ani. Îmi doresc să încurajăm cât mai mare parte a populaţiei să folosească sisteme de încălzire verzi în propriile locuinţe. România este una dintre ţările cu mare potenţial în domeniul energiilor regenerabile, iar această resursă este o oportunitate reală de valorificare care trebuie susţinută şi impulsionată prin astfel de programe. Dacă am exploata la maximum întregul potenţial solar din ţara noastră am putea substitui în această formă aproape jumătate din volumul de apă caldă menajeră şi circa 15% din cota de energie termică pentru încălzirea curentă”, spune ministrul Cristiana Paşca Palmer.
 
Pentru accesarea finanţărilor prin Casa Verde, trebuie depus dosarul de finanţare la Agenţia Teritorială de Protecţie a Mediului, apoi urmărit site-ul AFM pentru a afla decizia de acceptare (sau respingere) în Program. Urmează apoi semnarea contractului de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu, demararea lucrărilor şi, în final, depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare. Pentru semnarea contractului de finanţare cu AFM, românii au la dispoziţie maximum 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro