Taxa pe construcţii speciale, impusă de către Guvern prin eliminarea unor excepţii fiscale de care beneficiau companiile, va fi suportată, în final, tot de către consumatori, în special în sectorul energiei şi gazelor naturale, care sunt pieţe reglementate.
Taxa pe stâlp se va regăsi în facturile la electricitate ale consumatorilor casnici, care ar putea să crească cu 1-2%, declara, vineri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). „Legislaţia spune că orice cost se regăseşte în preţul final“, a afirmat Havrileţ. El a mai spus că încă nu poate fi estimat impactul acestei taxe pentu că nicio societate nu a transmis până acum solicitări de recunoaştere în tarife. Totuşi, includerea acestor costuri în facturi ar putea fi implementată fie de la 1 iulie, fie de la 1 ianuarie 2015.
Impozitul pe construcţiile speciale se ridică la 1,5% din valoarea activelor şi a fost introdus în urma negocierilor din toamna anului trecut cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE). Aceasta se aplică asupra cablurilor şi reţelelor electrice sau de gaze, posturilor de transformare, dar şi asupra hidrocentralelor, termocentralelor sau centralei nucleare de la Cernavodă.
Statul strânge din noua taxă de trei ori mai mult decât estima
Dacă în bugetul pe 2014 Guvernul a estimat că va colecta 488 de milioane de lei din taxa pe construcţiile speciale, pe măsură ce marile companii din economie au făcut publice sumele pe care vor fi nevoite să le plătească, a devenit evident că sumele încasate de stat vor fi de 3-4 ori mai mari. Potrivit legii, companiile trebuiau să depună declaraţiile de impunere şi să plătească prima tranşă până în data de 26 mai, următoarea tranşă trebuind să fie plătită până la 25 septembrie.
Ministerul Finanţelor a înregistrat lunea trecută suma de un miliard de lei din această taxă, mai mult decât dublu estimărilor înscrise în bugetul pe acest an, afirma săptămâna trecută Dan Manolescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor. Premierul Victor Ponta afirma recent că, din sumele care vor fi colectate la buget prin această taxă, se va putea opera reducerea CAS cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie. Aceasta din urmă ncesită un efort financiar de 2,6 miliarde de lei pentru şase luni de aplicare.