Vineri, 3 mai 2024 - 8:36:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


ANAF introduce măsuri stricte pentru taxarea veniturilor din chirii


22 aprilie 2024

 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) intensifică eforturile pentru colectarea taxelor şi impozitelor, luând măsuri ferme împotriva românilor care obţin venituri din închirierea proprietăţilor lor.

ANAF a publicat un ghid care stabileşte reguli stricte privind impozitarea veniturilor din chirii.

Potrivit acestui ghid, proprietarii sunt obligaţi să înregistreze contractele de închiriere la ANAF în termen de 30 de zile de la semnarea acestora. Această măsură are ca scop monitorizarea şi controlul veniturilor obţinute din închirieri şi asigurarea respectării obligaţiilor fiscale.

În plus, proprietarii vor fi supuşi unui impozit de 10% pe veniturile din chirii, după deducerea unei cote de cheltuieli de 20% din suma totală. De exemplu, pentru o chirie lunară de 2.500 lei, echivalentul a 500 euro, un proprietar va fi obligat să plătească un impozit lunar de 200 de lei către stat.

Românii care obţin venituri din chirii sunt de asemenea obligaţi să depună anual declaraţia unică pentru anul fiscal anterior. Mai mult, cei care realizează venituri din chirii ce depăşesc echivalentul a şase salarii minime brute pe economie vor fi supuşi şi contribuţiei la asigurările de sănătate, la fel de 10%.

Aceste măsuri vin în contextul în care tot mai mulţi proprietari închiriază locuinţe fără să încheie un contract, iar autorităţile doresc să asigure o fiscalizare corespunzătoare a acestei activităţi economice.

Pentru mai multe detalii şi clarificări, românii sunt încurajaţi să consulte ghidurile şi informaţiile oficiale furnizate de ANAF şi să îşi îndeplinească obligaţiile fiscale în mod corect şi complet.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 2 mai 2024
Autentificare
stiriactuale.ro