Joi, 18 aprilie 2024 - 4:14:44
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Băncile - cei mai mari cămătari


11 martie 2013

Numărul familiilor care trec prin adevărate drame în momentul în care nu îşi mai pot achita ratele la bancă este într-o creştere alarmantă. Anul trecut, numărul românilor cu restanţe la bănci a crescut de la 690.000 la 740.000.

Peste 4,3 milioane de români au credite, adică aproape jumătate din populaţia activă a României, iar creditele neperformante ajung la 17%. Şi nu numai numărul datornicilor este în creştere ci şi al celor care se consideră nedreptăţiţi de bănci şi au pornit pe calea tribunalelor pentru a-şi face dreptate. „Banca e cel mai mare cămătar! Cămătarul te mai iartă, dar banca te loveşte direct unde trebuie”, spune mama unui client care s-a sinucis din cauza ratelor la bancă, într-un reportaj difuzat pe Digi24.

În momentul de faţă, s-au făcut peste 3000 de procese, cu 22 de bănci, din care 1200 au fost câştigate de clienţi, iar restul sunt încă pe rol. România se confruntă cu un fenomen juridic nou – intentarea unor procese colective în care sunt asociaţi mii de clienţi şi care încep să câştige proces după proces, semn că băncile ar trebui să-şi revizuiască contractele.

Bancherii nu văd cu ochi buni aceste asocieri ale clienţilor nemulţumiţi şi militează, la rândul lor, pentru stoparea fenomenului. „Considerăm că atât timp cât există o autoritate a protecţiei consumatorilor, care se poate sesiza la plângerea unui singur consumator sau a mai multor consumatori, nu este normal să apară situaţia ca o asociaţie de consumatori, de clienţi, de 3000 de persoane să facă exact acelaşi lucru. De multe ori, când apar asociaţiile acestea - îmi cer scuze că spun, dar, mai ales când vorbim de 3000 de oameni, la un moment dat se spune „Da, ce? E cineva împotrivă? Sunt şi eu! Mă înscriu şi eu, că poate câştig ceva", spune Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Băncilor din România.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro