Joi, 24 mai 2018 - 5:18:11
EUR
EURO = 4.6225 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.9099 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Un palat din Galaţi a ajuns o ruină, după 20 de ani de revendicări


9 august 2017

Timp de două decenii, Palatul „Gheorghiu”, un impozant imobil, monument istoric, situat în centrul oraşului, a fost scos de pe harta Galaţiului. Din cauză că era revendicat în justiţie şi avea un statut juridic incert, municipalitatea nu a putut aloca fonduri pentru consolidări sau reparaţii şi în toată această perioadă a ajuns în ruină. I-au trecut pragul cei care căutau lemne de foc şi au furat tâmplăria, s-au ocupat de ziduri şi hoţii de cărămizi, dar au trecut pe aici şi hoţii de fier vechi, care au luat o parte din şinele metalice pe care se sprijineau planşeele de la etaj.

Tot ce a reuşit să facă primăria a fost să închidă cu plase sudate accesul în clădire şi să pună pe faţadă „bulina roşie”, care avertizează că este cu risc seismic ridicat. În 2015, pe trotuarul de lângă pereţii palatului a fost construit un tunel pentru ca bucăţile de tencuială şi cărămizile desprinse să nu accidenteze trecătorii.

Construit pentru găzduirea elevilor săraci

Palatul „Gheorghiu” a fost construit în 1923-1925, pentru a găzdui 100 de elevi săraci. Simion Gheorghiu, preşedinte al Comitetului şcolar al Liceului „Vasile Alecsandri”, a investit în ridicarea sa şi mobilarea „Căminului elevilor secundari Simion Gheorghiu“ două milioane de lei şi alte 3 milioane pentru a se finanţa cazarea şi hrana elevilor şi cheltuielile de administrare a căminului. Imobilul cu două etaje era o construcţie solidă, ce a şi rezistat bombardamentelor din cele două războaie mondiale, care au pus la pământ aproape patru mii de case din Galaţi.

Structura de rezistenţă este din zidărie de cărămidă, bolţile sunt tot din cărămidă, iar planşeele de la etaj sunt din lemn, sprijinite pe şine de metal. În perioada interbelică, în spaţiile de la parter funcţionau braseria „Palace”, magazinul „Gioconda”, drogheria „Florenţa”. Se pare că la un moment dat Simion Gheorghiu ar fi vândut imobilul familiei Hagiamati. În 1951, palatul a intrat în proprietatea statului. În apartamentele de la etaj au fost mutaţi chiriaşi ai primăriei, iar în spaţiile de la parter s-au amenajat un restaurant, agenţia teatrală şi Biroul de Turism pentru Tineret.

Primarii au vrut să demoleze monumentul istoric

După 1990, a început declinul. Ca majoritatea primăriilor din ţară, Primăria Galaţi îşi rezuma atribuţiunile de proprietar al clădirii la încasarea chiriilor, fără să verifice starea clădirii care fusese înscrisă şi în Lista Monumentelor Istorice. Prin 1994, fostul primar Eugen Durbacă, ex-PSM, ex-PDSR, ex-ALDE, în prezent deputat din partidul lui Daniel Constantin, a vrut să demoleze palatul, dar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a respins cererea de declasare din Lista Monumentelor Istorice.

„Prin calităţile plastice ale faţadei şi prin amplasamentul său, care marchează începutul rezervaţiei istorice de arhitectură a Străzii Domneşti, imobilul îşi justifică păstrarea statutului de monument istoric”, era răspunsul comisiei. Demersurile pentru demolare au fost reluate în 2003 de fostul primar PSD Dumitru Nicolae, care voia să construiască în locul său un sediu al municipalităţii, cu „Casa Cărţii” la parter. Ministerul Culturii a respins şi această cerere, impunând ca structura imobilului să fie refăcută cu obligaţia păstrării faţadelor.  

Lunga luptă din instanţă

Între timp, Palatul „Gheorghiu” a fost revendicat de mai multe persoane. Mai întâi a revendicat un apartament din imobil Bogdan Iacob, un fost chiriaş care susţinea că el cumpărase locuinţa, în contradictoriu cu Primăria, care susţinea că acel contract fusese anulat. Valentina Gherghevici a solicitat retrocedarea susţinându-şi calitatea de moştenitor cu un act de adopţie care fusese anulat de instanţă. Altă cerere de restituire in integrum a „Palatului Gheorghiu” a fost depusă de Mihai Popleşanu, care susţinea că este fiul Melaniei Caratanasis, care era sora lui Nicola şi Demonstene Hagiamati, cei care cumpăraseră imobilul. Melania, căsătorită cu Victor Popleşanu, a avut un fiu, pe Mihai Popleşanu, cel care a revendicat imobilul.

În aprilie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv acţiunea, iar Primăria Galaţi a redevenit proprietara Palatului „Gheorghiu” cu acte-n regulă după aproape două decenii de procese.

După 20 de ani

S-a ajuns la situaţia de acum în 20 de ani, dar între timp imobilul a ajuns o ruină. Primăria Galaţi a alocat 67.000 lei pentru expertizare, respectiv „stabilirea gradului de risc seismic şi a soluţiei de intervenţie în vederea consolidării imobilului”. După expertizare, ar urma să facă ceea ce îi recomandase Comisia Naţională a Monumentelor Istorice în urmă cu 23 de ani, adică să construiască o nouă structură de rezistenţă a Palatului „Gheorghiu”, păstrând faţadele. Consiliul Municipal Galaţi a discutat de posibila viitoare destinaţie a palatului, muzeu de artă vizuală sau incubator de afaceri pentru IMM-uri.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(350 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:loading...
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Siteuri profesionale la preturi incredibil de mici

Cristi Cimpeanu foto

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa va simtiti plin de energie si sa va dedicati unor activitati care necesita efort fizic. Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati suprasolicitarea, ca sa nu aveti probleme cu sanatatea. Seara este posibil sa fiti invitat la o ruda mai in varsta. Ar fi bine sa evitati discutiile pe teme delicate, care ar putea sa degenereze in cearta. taur Va intelegeti foarte bine cu cei din jur, atat in familie cat si la locul de munca sau in afaceri. Va puteti face remarcat prin idei ingenioase, practice.Se pare ca aveti de terminat o activitate laborioasa si va este greu sa va descurcati singur. Va recomandam sa apelati la ajutorul unui prieten sau coleg. In plan financiar s-ar putea sa survina o intarziere care va incurca planurile. Nu se intrevad complicatii, dat este necesar sa aveti rabdare.
GEMENI RAC
gemeni Dupa o perioada destul de agitata pe mai multe planuri, azi sunt sanse mari sa va regasiti buna-dispozitie si optimismul. Nu este exclus sa decideti ca este momentul sa faceti o investitie pentru casa. Dupa-amiaza s-ar putea sa faceti un drum care va trezeste amintiri placute sau sa va intalniti intamplator cu o veche cunostinta. Este posibil sa vi se propuna sa va asociati intr-o afacere. Va sfatuim sa nu incercati sa obtineti mai mult decat vi se cuvine. rac Contextul astral de azi favorizeaza relatiile de parteneriat, mai ales in plan sentimental. Este o zi propice pentru a face schimbari in relatia cu partenerul de viata.Puteti sa faceti planuri de viitor, dar va recomandam sa fiti cat mai pragmatic. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unei persoane cu experienta. Spre seara nu este exclus sa primiti o veste buna din partea unui prieten.
LEU FECIOARĂ
leu Se intrevede o calatorie in interes profesional sau de afaceri. Puteti avea un succes deosebit, cu conditia sa evitati o cearta cu un coleg sau cu un partener de afaceri. In a doua parte a zilei este posibil ca o intamplare sau o persoana sa va trezeasca amintiri placute. Puteti petrece o seara romantica impreuna cu persoana iubita. Eastrolog.ro va sugereaza sa va exprimati deschis sentimentele. fecioara In prima parte a zilei, persoana iubita ar putea sa va dea o veste care va determina sa va schimbati programul. Dupa-amiaza este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana care va poate ajuta sa obtineti un imprumut in conditii avantajoase. Eastrolog.ro va recomanda sa nu luati decizii financiare sub impulsul momentului si sa evitati orice fel de speculatii.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este posibil sa incasati o suma importanta, care va ajuta sa va redresati situatia financiara. Ar putea fi vorba despre o mostenire sau despre un imprumut pe care l-ati solicitat cu ceva timp in urma. In contextul astral de azi sunt favorizate investitiile si planurile de viitor. Va sfatuim sa va menajati sanatatea si sa nu neglijati odihna. scorpion Este posibil sa primiti cu intarziere o suma de bani pe care contati. Cauza pare sa fie o simpla neintelegere sau neatentie, asa ca nu este cazul sa va ingrijorati.Pe plan sentimental totul este de asteptat sa mearga bine. Este si o perioada favorabila inspiratiei creatoare si activitatilor artistice. Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu neglijati persoanele mai tinere din familie.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei aveti posibilitatea sa rezolvati o problema sentimentala mai veche. Un prieten v-ar putea propune sa va asociati intr-o afacere pe care a demarat-o recent. Va recomandam sa nu va grabiti sa refuzati, pentru ca puteti obtine beneficii importante. Spre seara este posibil sa mergeti impreuna cu partenerul de viata intr-o vizita la rude, unde depanati amintiri. capricorn Se intrevede o zi agitata, dar dispuneti de suficienta energie si reusiti sa faceti fata cu succes tuturor problemelor. Este posibil sa nu fiti foarte multumit de situatia financiara din aceasta perioada, dar eastrolog.ro va recomanda sa aveti incredere ca munca depusa in ultima vreme va da rezultate in scurt timp. Astazi puteti sa va bazati pe intuitie.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Parcurgeti o perioada favorabila, in care puteti sa faceti schimbari importante pe plan sentimental si in afaceri. Este posibil sa incheiati un contract important pentru viitor. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile prietenilor si ale familiei. Ca sa evitati surprizele neplacute, eastrolog.ro va recomanda sa aveti rabdare si sa nu fortati lucrurile. pesti In prima parte a zilei va simtiti in forma si plin de energie. Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila si sa obtineti beneficii frumoase.Este o zi buna pentru a va face remarcat in societate. Relatiile cu partenerul de viata ar trebui sa fie foarte bune. Seara puteti depana amintiri impreuna. Va sfatuim sa evitati excesele alimentare, pentru ca sunteti predispus la probleme digestive.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 mai 2018
Autentificare
stiriactuale.ro