Vineri, 29 martie 2024 - 9:31:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum alegi un bec bun. Cele 4 secrete pe care trebuie să le ştii ca să cumperi becul potrivit


11 martie 2017

Atât la serviciu, cât şi acasă, alegerea unor becuri bune este extrem de importantă dacă vrem să avem parte de odihnă şi relaxare sau, din contră, de o atmosferă care ne inspiră şi ne ajută să ne concentrăm.

Însă cu atât de multe becuri existente pe piaţă poate fi dificil să facem cea mai bună alegere.

Iată cele 4 aspecte pe care trebuie să le aveţi în minte înainte de a cumpăra un bec:

1. Primul lucru la care trebuie să fiţi atenţi este cantitatea de lumină pe care o oferă becul.

Puterea (măsurată în waţi) ne spune câtă energie consumă o lampă. Deoarece noile tehnologii precum cele cu LED sau becurile economice folosesc mai puţină energie pentru a genera aceeaşi cantitate de lumină precum lămpile clasice, puterea (numărul de waţi) nu ne ajută neapărat să aflăm cât de luminos este un bec.

Dacă vreţi să ştiţi cu adevărat cantitatea de lumină emisă de o lampă, aveţi nevoie de o unitate de măsură care să vă permită să comparaţi orice tip de lampă, indiferent de tehnologia de iluminat. Aceasta este lumenul. Cu cât valoarea în lumeni a unui bec este mai mare, cu atât lumina emisă este mai puternică.

Aşadar, căutaţi valoarea în lumeni a unei lămpi dacă vreţi să ştiţi cât de puternică este lumina becului respectiv. Uitaţi-vă pe ambalajul becului. Unii producători scriu pe ambalaj atât valoarea în lumeni, cât şi cea în waţi.

2. O altă informaţie pe care trebuie să o cunoaşteţi atunci când vrei să cumpăraţi un bec este să ştiţi temepratura de culoare de care aveţi nevoie. În ziua de astăzi, becurile pot oferi temperaturi de culoare foarte diferite, aşa că aveţi de unde să alegeţi.

Temperatura de culoare, care este măsurată printr-o unitate numită Kelvin, vă ajută să creaţi diferite stări: în vreme ce becurile cu o valoare Kelvin scăzută generează o lumină caldă galbenă, potrivită pentru relaxare şi crearea unui mediu confortabil acasă, cele cu o valoare Kelvin ridicată produc o lumină rece, albastră, pentru o stare energică, ideală pentru momentele în care lucraţi sau aveţi nevoie de concentrare.

Aşadar, când alegeţi anumite sisteme şi surse de iluminat, uitaţi-vă pe ambalaj: acolo veţi găsi marcată temperatura de culoare pe care o au acestea.

Cum alegi un bec bun: durata de viaţă

3. Durata de viaţă a becului trebuie luată şi ea în calcul deoarece, dacă o cunoaşteţi, veţi reuşi să faceţi economii substanţiale alegând becurile cele mai bune.

Durata de viaţă a becurilor diferă foarte mult. De exemplu, becurile clasice, incandescente, „trăiesc” mult mai puţin decât cele de tip LED sau CFL. Un bec incandescent poate avea o durată de viaţă de numai 1.200 – 2.000 de ore, în timp ce unul CFL de 10.000 de ore, iar unul LED de 50.000 de ore.

Bineînţeles, cele incandescente sunt mai ieftine, însă se strică mult mai repede. Aşadar, nu vă grăbiţi să cumpăraţi becurile cele mai ieftine: calculele realizate de specialiştii din domeniu arată că, pe termen lung, este mai ieftin să cumpăraţi un bec puţin mai scump, dar care are o durată de viaţă mult mai mare.

Şi durata de viaţă a becului trebuie să fie trecută pe ambalaj, aşadar citiţi-l cu atenţie şi comparaţi diferitele becuri de la raft pentru a-l alege pe cel mai bun.

Cum alegi un bec bun: eficienţa

4. Un alt aspect important este cât de economic e un bec (cât de multă energie foloseşte pentru a genera o anumită cantitate de lumină)?

Conform directivelor europene, toate becurile comercializate în UE trebuie să aibă pe ambalaj un mic tabel care să indice clasa energetică din care face parte un anumit bec. Căutaţi pe ambalaj nişte dungi colorate în roşu, portocaliu, galben şi verde. Un bec mai eficient (care produce mai multă lumină consumând mai puţină energie) va face parte din clasele superioare (verzi, galbene, adică A, A+, A++ sau B), în vreme ce un bec mai puţin eficient va face parte din categoriile C, D sau E (marcate pe ambalaj cu roşu sau portocaliu).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro