Joi, 28 martie 2024 - 10:05:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Pirateria software a dus la 313 dosare penale în 2012


11 aprilie 2013

Inspectoratul General al Poliţiei Române a desfăşurat anul trecut o serie de activităţi de combatere în domeniul pirateriei software în rândul companiilor şi distribuitorilor din România.

Au fost efectuate 691 de verificări, în urma cărora au fost înregistrate 313 dosare penale.

Au fost depistate 351 de persoane care sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni de încălcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, iar în 126 dosare penale a fost dispusă începerea urmăririi penale, fiind indisponibilizate peste 3.000 de sisteme informatice, echipamente specifice sau sisteme de stocare a programelor.

În ceea ce priveşte programele aparţinând membrilor BSA | The Software Alliance, există 17 condamnări în 2012, dintre care patru condamnări pronunţate împotriva administratorilor unor companii care au utilizat software piratat, iar 12 pentru cazuri de distribuire de programe pentru calculator pirat.

 

Unul dintre cazurile investigate în 2012 a fost la Timişoara, unde a avut loc o verificare a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timiş la nouă puncte de lucru aparţinând companiilor Tossit S.R.L. şi Print 84 S.R.L., având ca obiect de activitate servicii de printare şi fotocopiere. Verificarea a condus la identificarea a 11 sisteme de calcul pe care erau instalate programe în mare parte nelicenţiate, aparţinând companiilor membre BSA Autodesk Inc. şi Microsoft Corporation. BSA a formulat plângeri penale şi cereri de despăgubiri în numele acestor membri pentru 12.670 euro, inclusiv daune morale. După verificare, cele două companii au intrat în legalitate prin achiziţionarea licenţelor necesare şi, în plus, au fost obligaţi la despăgubiri pentru încălcarea drepturilor de autor de până la momentul controlului.

 

În ce priveşte activităţile de distribuire de software neautorizat, compania S.C. Evotrade S.R.L., cu sediul în Oradea şi punct de lucru în Cluj-Napoca, a achiziţionat, în perioada iulie 2011- noiembrie 2012, pachete de Office 2003 Standard Edition incomplete – fără certificat de autenticitate - din Suedia şi le-a comercializat în România, atât prin punctul de lucru din Cluj-Napoca, cât şi online, prin www.evocomputers.ro. Prin revânzarea de software neautorizat, Evotrade nu doar că s-a expus riscului de investigaţie penală, dar şi-a pus şi clienţii în situaţia de a utiliza programe nelicenţiate corect, faptă care reprezintă infracţiune. Din momentul în care au fost descoperite aceste activităţi, Evotrade a încetat orice activitate neconformă legii, a demarat procedurile necesare intrării în legalitate şi contactarea clienţilor în vederea recuperării acestor pachete şi restituirii preţului plătit.

 

SURSA: CAPITAL.RO


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro