Vineri, 26 aprilie 2024 - 10:36:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


O nouă taxă în factura de electricitate


9 septembrie 2013

Introducerea tarifului CPC (componenta de piaţă concurenţială) va conduce la o creştere a preţului final la energia electrică mai mică de 0,5%, pentru consumatorii casnici, în condiţiile în care, începând cu data de 1 iulie, tarifele de furnizare au fost reduse cu aproximativ 1,3%, estimează Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
 
ANRE a ieşit cu această poziţie după ce, în facturile de electricitate de pe luna iulie a apărut o nouă taxă, denumită componenta de piaţă concurenţială, iar presa a relatat despre acest lucru. Valoarea acestei taxe este cuprinsă între 0,4 şi 0,5 lei, fără TVA, pentru fiecare kWh consumat, în cazul consumatorilor casnici care primesc energie la joasă tensiune. Taxa se aplică doar pentru energia cumpărată de furnizor de pe piaţa liberă, cantitate care va creşte însă de la an la an.
 
Potrivit Electrica, singurul furnizor de energie rămas în proprietatea statului, CPC este un „tarif nou de energie electrică activă, aplicat de furnizorii de ultimă instanţă în factura clienţilor finali care nu au uzat de eligibilitate, corelat cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate". Detalii, aici
 
Potrivit comunicatului ANRE, în cele 10 luni de aplicare a tarifului CPC la consumatorii non-casnici, preţul energiei electrice a crescut cu aproximativ 1%, faţă de situaţia în care s-ar fi menţinut tariful reglementat pentru tot consumul de energie electrică.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro