Procurorii DIICOT au descins astăzi în 65 de locaţii din România şi Monaco, vizând o reţea de escroci care a pus la cale o schemă uriaşă de fraudă imobiliară.
Cum funcţiona înşelătoria?
Din 2018, mai mulţi indivizi au creat un sistem bine pus la punct prin care au luat bani de la clienţi pentru apartamente care nu au fost niciodată livrate. Folosindu-se de firme de construcţii şi agenţii imobiliare controlate de ei, aceştia au încasat avansuri de peste 195 de milioane de euro, însă în loc să finalizeze locuinţele, banii au fost mutaţi prin diverse firme sau retraşi în numerar.
Oamenii care sperau să se mute în noile apartamente au fost păcăliţi prin promisiuni false, amânări repetate şi contracte înşelătoare. Unii dintre ei au descoperit că locuinţele lor fuseseră vândute mai multor persoane sau că imobilele erau blocate legal în favoarea altor firme.
Anchetatorii spun că banii încasaţi au fost folosiţi pentru lux şi cheltuieli personale, iar gruparea s-a folosit de documente false pentru a scăpa de plata taxelor către stat. Suspecţii vor fi duşi la audieri, iar autorităţile încearcă acum să recupereze prejudiciul.