Miercuri, 23 iunie 2021 - 10:34:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Azi plătim a doua rată din împrumutul FMI


6 noiembrie 2012

Marţi avem de plătit o nouă tranşă de 655 de milioane de euro din datoria către FMI. Vom aduna bani prin scumpiri, deprecierea leului şi creşterea unor taxe.

 

Ziua de 6 noiembrie este prevăzută ca dată scadentă pentru plata celei de-a doua rate a datoriei României către FMI, suma de rambursat astăzi fiind de 655 de milioane de euro. Banii se dau în contul împrumutului de 12 miliarde de euro contractat în 2009, iar totalul de rambursat (cu tot cu dobânzi şi comisioane) va fi de 13,4 miliarde de euro până în 2015. Următoarea zi de plată a unei noi rate către FMI va fi în decembrie, când vom consemna şi totalul banilor rambursaţi în 2012, adică 1,9 miliarde de euro.

Dacă astăzi şi în decembrie România încă se mai „descurcă“ să plătească ratele către FMI, ceea ce va urma până în 2015 este incert. La anul va trebui să rambursăm în total 5,1 miliarde de euro, după care, în 2014, alte 4,7 miliarde de euro.

La nivelul populaţiei, cele mai importante eforturi vor fi cauzate de scumpiri şi de o posibilă depreciere a leului, mai spun economiştii. Sarabanda scumpirilor a şi pornit deja, încă din septembrie, iar cursul leului va fi tot mai greu de stabilizat, dacă BNR îşi va folosi rezerva pentru plata ratelor către FMI în loc să atenueze eventualele şocuri valutare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(45 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 iunie 2021
Autentificare
stiriactuale.ro