Duminică, 3 martie 2024 - 5:20:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Noi reguli pentru asigurarea locuinţei. Ce riscă românii care nu îşi fac poliţă PAD


10 aprilie 2023

Vin veşti proaste pentru români. Ei ar putea fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru anumite cheltuieli, în caz contrar riscând amenzi.

Totodată, s-ar putea majora şi nivelul despăgubirilor, spun reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Pentru locuinţele din chirpici, preţul ar urma să rămână 50 de lei pe an.

Pentru locuinţele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal, lemn sau cu pereţi exteriori din piatră sau cărămidă poliţele de asigurare obligatorie ar urma să coste 130 de lei, faţă de 100 de lei, cât este acum preţul.

Potrivit reprezentanţilor ASF, măsura ar fi necesară pentru corelarea costurilor cu inflaţia, mai ales că nivelul primei a rămas acelaşi din 2008.

Valorile despăgubirilor în caz de calamitate sunt situate în prezent la cote de 10.000-20.000 de euro, dar şi acestea ar urma să crească, potrivit ASF.

Totuşi, în cazul unor daune structurale majore, suma de 20.000 de euro ar fi insuficientă, aşa că reprezentanţii ASF recomandă şi încheierea unei poliţe de asigurare facultativă.

Deşi asigurarea locuinţelor împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren e obligatorie, potrivit datelor PAID mai puţin de două milioane de case erau asigurate la sfârşitul anului trecut, adică 20% din total, potrivit stiri.tvr.ro.

O altă prevedere din proiect se referă la clădirile cu bulină roşie care vor putea fi asigurate facultativ, iar asigurarea va putea fi făcută şi pe mai mulţi ani, potrivit proiectului legislativ care a trecut deja de Senat.

O altă modificare se referă la amenzi. Prin amendamentele aduse proiectului la Camera Deputaţilor, amenzile pentru neasigurarea obligatorie a locuinţei, eliminate anterior la Senat, au fost reintroduse.

Potrivit Legii 260/2008, persoanele fizice şi juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 şi 500 de lei pentru lipsa poliţei PAD.

Totul vine după valul de cutremure înregistrat recent în judeţul Gorj, care a fost un semnal de alarmă pentru autorităţi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebookservicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 2 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro