Marţi, 23 aprilie 2024 - 5:39:03
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Anvelopele de iarnă s-au scumpit deja cu 20-30%


20 septembrie 2012

anvelope_de_iarnaDe la 1 noiembrie posesorii de autoturisme sunt obligaţi să-şi doteze maşinile au pneuri de iarnă. Şeful Direcţiei Rutiere, Lucian Dinita a declarat săptămâna trecută că din luna noiembrie va sosi iarnă, aşa că şoferii ar trebui să se gândească la schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. În câteva magazine din Iaşi deja au apărut anvelopele pentru sezonul rece, iar preţurile sunt mai mari cu 20-30% faţă de cum erau în vara. Pentru 4 anvelope noi, şoferii pot plăti între 800 şi 1200 de lei, în funcţie de marcă aleasă şi dimensiunea pneurilor.

"Nu am adus deocamdată"

Reporterii de la "Ziarul de Iaşi" au studiat preţurile anvelopelor de iarnă din câteva magazine specializate din Iaşi. Stocurile se reînnoiesc acum, spre deosebire de luna iulie, când şoferii puteau achiziţiona doar anvelopele rămase de iarna trecută. "Dacă prognoza este corectă, atunci din noiembrie vine iarna. Cauciucurile de vară trebuie înlocuite odată cu îngheţul. Nu contează de lună este", declară săptămâna trecută Lucian Dinita, şeful Direcţiei Rutiere. De exemplu, la Auto Racemi, vizavi de Bazar, şoferii ieşeni pot găsi deocamdată anvelope de iarna pentru Dacia Logan. "Avem mai multe anvelope pentru Logan. Acestea sunt marca Barum şi costă 230 de lei bucată. Deocamdată lumea se pare că începe să se intereseze de preţuri, dar puţin cumpăra. Totuşi, cu toţii sunt conştienţi că nu mai este mult până vine sezonul rece", a precizat Vlad Brătianu, consultant vânzări la Auto Racemi. În plină vară, aceeaşi anvelopă de dimensiunea 185/65/R15 nu costă mai mult de 210 lei. La un alt magazin din apropiere, respectiv AutoPit, se pare că nu s-a făcut încă aprovizionarea cu anvelope de iarnă. "Nu am adus deocamdată, dar urmează. Oricum, preconizam o creştere destul de mare, că nici iarna nu-i că vara, cum nici friptura nu-i ca ceapă. La noi firmele care aduc anvelope, se face o licitaţie şi apoi se stabilesc preţurile. O să crească şi preţurile pentru anvelope, aşa cum o să crească şi tarifele pentru bateriile de maşini", au precizat reprezentanţii magazinului.

Miza sunt posesorii de Logan

La Micro Top, ofertă pentru anvelopele de iarnă este mai variată. Majoritatea anvelopelor sunt marca Evergreen, existând însă la vânzare şi anvelope Barum sau Matador. Pentru o anvelopă de 13 inci, marca Evergreen un şofer poate scoate din buzunar aici între 152 de lei şi 160 de lei, dar pentru dimensiuni mai mari preţurile cresc proporţional. De exemplu, o anvelopă Matador pentru Logan costa între 200 şi 220 de lei. Variantele chinezeşti sunt mai ieftine, însă: 185 de lei pentru aceeaşi dimensiune. "Întreabă lumea şi de-acum o să se şi cumpere", au precizat vânzătoarele care erau destul de ocupate cu toţi clienţii care intrau şi ieşeau din magazin. Şi la magazinul auto Bardhal de vizavi de Gară Internaţională există deja anvelope de iarnă. Aici însă, preţurile sunt mai mari, pentru că sunt de marcă. "Avem deja anvelope de iarnă. De exemplu, pentru cele de 15 preţul porneşte de la 250 de lei bucată, dacă vorbim de cele poloneze, dar poate ajunge până la 400 de lei dacă şoferii vor anvelope de la Michelin. Ne-am axat pe cele de Logan deocamdată. Preţul pentru anvelopele reşapate nu sare de 200 de lei, tariful de pornire pentru o bucată de 15 inci fiind de 150 de lei. În ultimele zile am vândut patru bucăţi în ceea ce priveşte anvelopele de iarnă", a menţionat Andreea Edutanu, administratorul magazinului Bardhal.

Unii preferă anvelope second

Persoanele care nu doresc sau nu au bani să cumpere anvelope noi se pot orienta către cele second hand. La AutoDenis, aproape de Podul de Piatră, stocul a fost reactualizat. "Am adus în jur de 3-400 de anvelope de iarnă, pentru că deja întreabă lumea. Avem şi anvelope noi, dar şi second hand, toate mărimile de care ar putea avea nevoie şoferii. Cele mai ieftine anvelope de iarnă la mâna a doua costa începând cu 100-150 de lei, dar sunt de 13 sau 15 inci şi pot fi folosite pentru Dacie, Fiat Punto sau alte maşini mai mici. Anvelopele de 15 sau 16 inci costa între 250 şi 300 de lei dacă sunt second hand. Avem şi anvelope noi, de la Pirelli, Dunlop sau Michelin, dar preţurile acestea ajung şi până la 400-500 de lei, că sunt mai rezistente şi mai bune", a precizat un reprezentant al AutoDenis.

Ce oferte sunt pe internet

Şoferii foarte ocupaţi pot achiziţiona anvelopelor doar prin câteva click-uri. Astfel, pe www.tireshop.ro, preţul pentru o anvelopă de mărimea 185/65 R15 porneşte de la 250 de lei şi poate ajunge până la 530 de lei. În luna iulie, cea mai ieftină anvelopa la această dimensiune era marca Debica şi costă 240 de lei, însă acum lucrurile s-au schimbat. Şoferii pot cumpăra de pe site-ul specializat cea mai ieftină anvelopa cu 225 de lei, marca Kormoran, cea mai scumpă fiind marca Kunho. În cazul anvelopelor cu o lăţime de 195, preţul creşte şi el. Astfel, ieşenii pot scoate din buzunar între 290 de lei şi 560 de lei dacă fac o comandă de pe site-ul mai sus amintit. Un alt site pune la dispoziţia cumpărătorilor anvelope mai ieftine. Astfel, pe www.anvelope-jante-auto.ro, anvelopele pentru sezonul rece care pot fi folosite la Logan sunt între 137 de lei, însă preţul e pentru anvelopele reşapate şi 324 de lei o anvelopă nouă, marca Michelin.

Poliţia recomanda anvelopele noi

Reprezentanţii Serviciului Rutier încurajează utilizarea unor anvelope noi, în locul unora second-hand. "Premergător anotimpului rece e bine deja că şoferii să se gândească la anvelopele de iarnă. De la 1 noiembrie, toţi şoferii sunt obligaţi să aibă anvelope pentru sezonul rece. Anvelopele de iarnă nou cumpărate pot fi folosite mai multe ierni, în funcţie de stilul de condus, pentru că unii conduc sport, iar alţii mai domol. Oricum, e indicat să fie achiziţionate anvelope noi”, a precizat Liviu Zanfirescu, şeful Serviciului Rutier Iaşi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro