Joi, 21 noiembrie 2024 - 6:03:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Acuzaţii de trădare în dosarul Roşia Montană la UNESCO


2 iulie 2018
Cristina IANCU, Ela GIURGEA

Senatorul USR Vlad Alexandrescu, ex-ministru al Culturii, în mandatul căruia Roşia Montană a fost declarată sit istoric de importanţă naţională şi a fost înscrisă în competiţia pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial, îl acuză pe actualul ministru, George Ivaşcu, de minciună şi trădare a interesului naţional, în favoarea unei corporaţii (Roşia Montană Gold Corporation / Gabriel Resources), interesată de exploatarea bazinului aurifer de acolo printr-o tehnologie care foloseşte cianuri.

“ROŞIA MONTANĂ NU A INTRAT ÎN LISTA UNESCO! Guvernul, prin această mişelie, a trădat interesele României”, a scris fostul ministru pe o reţea de socializare, arătând că deşi toate statele intenţionau să voteze pentru includerea Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial, iar ICOMOS dăduse o recomandare pozitivă, acest lucru nu s-a mai întâmplat în 2 iulie, în urma demersurilor guvernului României, reprezentat de secretarul de stat de la Ministerul Culturii, Răzvan Rab.

Potrivit aceleiaşi surse, secretarul de stat a repetat “minciuna obsesivă” din ultimii ani şi în faţa membrilor Comitetului Patrimoniului Mondial, spunând că guvernul român doreşte amânarea votului pentru că România ar putea pierde 4 miliade dolari în procesul de arbitraj contra RMGC.

“Planul lor a reuşit, din păcate. Interesele unor corporaţii şi ale unei clase politice vândute încă de acum 20 de ani au fost mai importante decât interesul naţional. Amânarea votului pe motivul procesului de arbitraj înseamnă mulţi, mulţi ani de zile, şansele salvării Roşei scăzând cu fiecare zi care trece. Este cel mai ruşinos moment al României de când este membră UNESCO”, a conchis fostul ministru, adăugând că “gaşca de ticăloşi” care nu dau doi bani pe importanţa patrimoniului şi care “a acaparat statul” vrea doar “să facem un crater peste Roşia Montană ca să îşi poate umple ei buzunarele”.

Ministerul Culturii a susţinut, printr-un comunicat oficial, că decizia unanimă a Comitetului Patrimoniului Mondial de la începutul acestei luni este una “întemeiată şi raţională, având în vedere interesele statului român”, de amânare şi nu de renunţare la înscrierea Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO.

“Aşa cum am afirmat şi după şedinţa CSAT în care am informat asupra acestei teme sensibile şi importante pentru România, noi, guvernarea PSD – ALDE, nu am fost şi nu suntem dispuşi să plătim din buzunarul cetăţeanului cele peste 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma litigiului mai sus menţionat. Aşadar, Guvernul României a solicitat AMÂNAREA, nu RETRAGEREA dosarului la UNESCO, până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj  nr. ARB/ 15/ 31 - Roşia Montană, pentru care în data de 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington”, a susşinut ministrul Culturii, George Ivaşcu, care a reclamat faptul că, în ţară şi în afară, “acest subiect a fost tratat în mod propagandistic” de foşti demnitari ai statului român.

Roşia Montană a stat în centrul unor controverse acerbe în ultimii peste 10 ani, din partea unor oficiali ai statului, dar şi a societăţii civile, fiind puse în balanţă interesul economic versus interesul de  protejare a patrimoniului cultural şi a mediului înconjurător, ecologiştii avertizând că impactul asupra mediului ar fi devastator, dar şi asupra pericolului dispariţiei unor specii şi chiar al producerii unui accident major în zonă, în cazul în care proiectul ar deveni realitate.  Mai mult, ex-ministrul Mediului Borbely Laszlo, în preyent consilier al primului-ministru, declara public în 2015 că RMGC nu a primit aviz de mediu pentru Roşia Montanî întrucât nu a fost convins că problemele de mediu sunt rezolvate acolo.

(Cristina Iancu, Ela Giurgea)

 

 

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro