Oraşul Aninoasa ar putea fi primul care să intre în insolvenţă, după ce guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă care obligă administraţiile locale să se cureţe de arierate, chiar dacă asta înseamnă că aleşii locali nu mai au dreptul de a dispune de buget.
Oraşul Aninoasa din judeţul Hunedoara ar putea ajunge în curând în procedura insolvenţei, după ce a acumulat mari restanţe la plăţile către furnizori şi bănci. Veniturile mici colectate de primărie nu sunt suficiente pentru a acoperi datoriile acumulate în ultimii ani şi neplătite.
Guvernul a emis marţi o ordonanţă de urgenţă care reglementează insolvenţa autorităţilor locale şi prin care conducătorii adminstraţiilor locale supraîndatorare şi rău-platnice precum Aninoasa ar pierde controlul finanţelor.
„Când am preluat mandatul aveam datorii de 82 de miliarde de lei vechi (8,2 milioane de lei noi, n.red.). Am mai plătit din ele, cu mari sarificii şi economii şi am ajuns la 59 de miliarde de lei (5,9 milioane de lei). Cele mai mari datorii, 35 de miliarde (3,5 milioane de lei), sunt la BCR, de la care primăria a luat un credit pentru investiţii. Rata la acest credit e de 600 de milioane de lei vechi (60.000 de lei) cu tot cu penalităţi, dar nu ne permitem să o plătim pe toată, dăm şi noi cât avem", a declarat Nicolae Dunca, primarul oraşului, pentru ECONOMICA.NET.
În acest moment s-ar putea să fie prea târziu pentru ca primăria să mai plătească datoriile în afara procedurii de insolvenţă. Resurse sunt puţine, din moment ce cei 5.000 de locuitori loviţi de închiderea minei în 2006 nu au bani să îşi achite taxele şi impozitele locale, iar primarul spune că speră să obţină alţi bani de la guvern, pentru că, în caz contrar, trebuie să se declare insolvent.
Legea spune că primarii şi şefii de consilii judeţene sunt obligaţi să ceară tribunalului să declare insolvenţa, dacă autoritatea locală are datorii neplătite mai vechi de 120 de zile şi care depăşesc 50% din bugetul general sau dacă nu au achitat salariile de mai mult de 120 de zile.
În momentul în care este declarată insolvenţa, judecătorul-sindic numeşte un administrator judiciar care va gestiona finanţele locale – primarul îşi pierde, practic, dreptul de a mai dispune de fondurile primăriei.
Administratorul judiciar mai poate purcede şi la creşterea taxelor sau instituirea unor taxe speciale, deşi în cazul unui oraş sărac precum Aninoasa s-ar putea ca aceasta să nu fie tocmai o soluţie.
Acesta mai are şi obligaţia de a sesiza judecătorul în privinţa actelor frauduloase încheiate de primării şi consilii şi le poate anula.