Navele realizate la Giurgiu şi care vor acţiona pentru protecţia mediului pe Dunăre în patru porturi din România reprezintă o performanţă şi o premieră pentru SC Shipyard ATG Giurgiu deoarece toate patru au fost construite simultan, în timpul necesar realizării unei singure nave, a precizat directorul general executiv al companiei, Adrian Patriche.
‘În întreaga mea activitate am construit peste 45 de nave, dar astăzi avem plăcerea să botezăm patru nave construite simultan printr-un proiect cu fonduri europene. Pentru cine nu ştie, construcţia unei nave durează între zece şi 18 luni, iar contractul pentru construcţia acestor nave a fost semnat la data de 09 octombrie 2012, iar astăzi suntem în data de zece octombrie 2013. Pentru mine este o realizare că am reuşit în acest timp să facem patru nave simultan’, a declarat Adrian Patriche.
El a spus că pentru construcţia celor patru nave au lucrat 350 de oameni şi pe tot parcursul derulării lucrărilor nicio persoană nu a fost dată afară din lipsă de lucrări, dimpotrivă au mai fost angajate 30 de persoane.
‘Un alt lucru cu care ne mândrim este faptul că navele au fost proiectate sută la sută de proiectanţi de la Giurgiu care au făcut facultatea în România, la Galaţi, deci astăzi vorbim de nave româneşti realizate cu angajaţi români’, a completat Adrian Patriche.
ECOSTAR 100, ECOSTAR 101, ECOSTAR 102 şi ECOSTAR 103 sunt cele patru nave construite la SC Shipyard ATG Giurgiu şi botezate în prezenţa premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Liviu Dragnea. Acestea sunt dotate cu echipamente europene de ultimă generaţie şi sunt pregătite să acţioneze în porturile Cernavodă, Giurgiu, Drobeta Turnu Severin şi Călăraşi putând să preia până la trei tone de hidrocarburi, sau apă de santină pe zi de la bordurile navelor care circulă pe Dunăre.