Statele Unite vor deveni principala piaţă străină pentru o companie patronată de statul român, după ce conducătorii acesteia au decis să îşi intensifice eforturile de exportare a produselor.
Antibiotice Iaşi, compania farmaceutică din România, s-a reorientat pe piaţă în 2009, când a decis să evite efectele crizei economice din România prin creşterea exporturilor. De atunci, cifra de afaceri a exporturilor companiei din Moldova s-a dublat până la 25,6 milioane de dolari, conform datelor din 2014.
Antibiotice este prezentă în Europa, Asia de Sud-Est, China şi Statele Unite, a spus directorul executiv Ioan Nani, însă doreşte ca până la mijlocul anului viitor să îşi concentreze activităţile în Statele Unite.
Compania este cel mai mare producător de nystatin, un ingredient activ folosit la tratarea infecţiilor. De asemenea, ieşenii exportă vaccinuri şi medicamente pentru bolile cardiovasculare şi cele ale sistemului nervos central.
”Avem deja patru produse care se vând foarte bine în Statele Unite şi, pe lângă doi clienţi permanenţi care cumpără nystatin, alţi patru aşteaptă aprobarea FDA (n.r. – Food and Drug Administration) pentru a folosi ingredientul nostru activ”, a explicat Nani într-un interviu pentru Reuters.
El a adăugat că până în 2020 exporturile companiei vor ajunge la peste 27,2 de milioane de dolari, în timp ce vânzările în România vor depăşi 110 milioane de dolari.
Atibiotice negociază cu două companii din Canada şi Singapore pentru a intra într-un parteneriat în care să producă medicamente, ale căror ingrediente sunt similare, dar nu identice cu cele create la Iaşi. O decizie în acest sens va fi luată până în octombrie.
Firma plănuieşte să investească 45 de milioane de dolari în cercetare până în 2020, să îşi amplifice capacităţile de producţie pentru nystatin şi să creeze o nouă linie de unguente şi alte produse.
Investiţia va fi finanţată prin reinvestirea profiturilor, deşi Nani nu exclude nici o emisie de acţiuni. Guvernul României deţin 53 de procente din Atibiotice Iaşi, iar fondul de investiţii SIF Oltenia are 12 procente. Restul acţiunilor sunt în mâinile investitorilor privaţi.