Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 8:30:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


România pierde 9 miliarde de euro fără o gestionare a ariilor protejate


8 noiembrie 2013

Pierderile economiei româneşti rezultate din gestionarea inadecvată a ariilor naturale protejate pot ajunge la 9 miliarde de euro, în următorii 25 de ani, relevă un raport recent privind sustenabilitatea financiară în sistemul de arii protejate, prezentat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare /UNDP/.

Conform studiului, la nivelul celor 22 de arii protejate incluse în proiectul finanţat din Fondul Global de Mediu /GEF/, şi care însumează o suprafaţă totală de aproximativ un milion de hectare, a fost prevăzută în 2010 o alocare de 20,1 milioane lei pentru nevoile corespunzătoare nivelului de bază de administrare a acestor zone, iar 57% (11,4 milioane lei) au însemnat cheltuieli pentru implementarea planurilor de management.

Asigurarea finanţării ariilor naturale protejate la nivelul oprim calculat ar conduce pe viitor la venituri estimate la circa 29 de euro pentru fiecare un euro investit, se menţionează în Raport.

Studiul prezentat reprezintă o componentă a proiectului ‘Îmbunătăţirea sustenabilităţii financiare a reţelei de arii naturale protejate din Munţii Carpaţi’, finanţat prin GEF şi implementat de UNDP şi Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

Valoarea proiectului, ce este implementat pe durata a patru ani (2010 – 2014), se ridică la 1.030.000 dolari, din care: 950.000 de dolari reprezintă alocare din partea GEF, 20.000 de dolari contribuţie UNDP, iar alţi 50.000 de dolari proveniţi din partea World Wide Fund for Nature /WWF/ şi Romsilva.

Cercetarea a luat în considerare cinci parcuri naturale-pilot din Munţii Carpaţi: Parcul Natural Apuseni, Parcul Natural Munţii Maramureşului, Parcul Naţional Piatra Craiului, Parcul Naţional Retezat şi Parcul Naţional Vânători-Neamţ.

Din datelor Romsilva reiese faptul că, în România, la ora actuală, există 29 de parcuri naturale protejate de mari dimensiuni, cu excepţia siturilor Natura 2000, din care 13 parcuri naţionale şi 15 parcuri naturale, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi peste 960 de alte arii protejate de dimensiuni mai mici, toate acestea cumulând 7,2% din teritoriul ţării.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro