Ordonanţa de Guvern care prevede plata TVA la încasare a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Doar că reglementarea care va modifica textul Codului Fiscal nu conţine ceea ce oamenii de afaceri aşteptau. Pe scurt, potrivit noii Ordonanţe, Taxa pe Valoarea Adăugată devine exigibilă în momentul încasării facturii, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii ei, după cum a precizat pentru bursă.ro Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Cu alte cuvinte, termenul maxim până la care o firmă poate plăti TVA către stat a fost doar prelungit, nu amânat până la încasare, în cazul în care contravaloarea facturii nu este încasată o perioadă mai lungă de timp.
„Legea poate suferi modificări pe parcurs“
Mai mult decât atât, după ce Liviu Voinea afirma, în urmă cu circa două săptămâni, că, dacă în alte 30 de zile după cele 90 de la facturare firma plătitoare de TVA nu şi-a încasat banii, contravaloarea Taxei pe Valoarea Adăugată plătită la stat în cea de-a 90-a zi poate fi compensată cu alte obligaţii de plată către buget, textul noii reglementări nu mai prevede acest lucru. Oficialul MFP a declarat că termenul de 30 de zile în care TVA ar fi trebuit compensată a fost scos din textul de lege întrucât ar fi fost „destul de greu de administrat“. „Ne-am dat seama că acest lucru ar implica nişte costuri administrative foarte mari şi ar fi şi greu de verificat. În orice caz, legea poate suferi modificări pe parcurs. Vom emite luna viitoare şi normele de fundamentare... Urmează să mai merg în Polonia, unde acest sistem funcţionează, având un regim de 90 de zile cu 90 de zile (n.r. TVA devine exigibilă după 90 de zile şi în alte 90 de zile poate fi compensată, dacă nu se încasează factura)“, a precizat secretarul de stat.
„Forma în care reglementarea a fost publicată în Monitorul Oficial nu ne ajută cu nimic“
Oamenii de afaceri, care au cerut de ani de zile achitarea TVA la încasarea facturii şi care s-au arătat neîncrezători încă de când această măsură era în faza de proiect, sunt nemulţumiţi de forma în care reglementarea a fost gândită. Ionel Blănculescu, secretarul general al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, este de părere că, practic, această nouă măsură „nu a schimbat cu nimic situaţia actuală“. „Pe de-o parte, dacă legea ar fi prevăzut compensarea TVA în cele 30 de zile s-ar fi produs un haos în trezorerie. Probabil de aceea nici nu mai apare acest lucru în Ordonanţă. Pe de altă parte, forma în care reglementarea a fost publicată în Monitorul Oficial este şi mai slabă, practic nu ne ajută cu nimic. Şi dacă plătim într-un interval de 25 până la 55 de zile, şi dacă vom achita TVA în 90 de zile, este acelaşi lucru, pentru că noi, de obicei, ne încasăm banii în 4-5 luni. Dacă doreau să adopte o astfel de măsură, ar fi trebuit formulată exact aşa cum sună: «TVA la încasare»“, a declarat Ionel Blănculescu.
Oamenii de afaceri sunt sceptici
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este sceptic în ceea ce priveşte aplicarea acestei legi. „Ordonanţa este cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2013. Până atunci se mai pot răzgândi de multe ori. Dau o nouă Ordonanţă care o amină pe aceasta. Şi dacă se răzgândesc ce facem? Este bine că se încearcă aplicarea ei, dar să vedem dacă se va ajunge acolo şi să vedem în ce mod va fi aplicată“, a declarat Pârvan. El a mai spus că 90% din totalul firmelor din România vor beneficia de aplicarea acestei Ordonanţe. Condiţia ca societăţile comerciale să poată plăti TVA la încasarea facturii este să aibă o cifră de afaceri mai mică de 2,25 milioane de lei. Persoana juridică impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 ianuarie 2013 trebuie să depună, până la data de 25 octombrie 2012 inclusiv, la organele fiscale competente, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri realizată în perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv nu depăşeşte plafonul de 2,25 milioane de lei.
„Prea bună ca să se întâmple“
Noul regim privind TVA presupune şi amânarea dreptului de deducere până la plata facturilor primite, atât de către contribuabilii eligibili, cât şi de beneficiarii acestora. Oamenii de afaceri au fost sceptici încă de la început cu privire la aplicarea măsurii care prevede plata TVA la încasare. „Plata TVA la momentul încasării facturii este o măsură excepţională, care va permite funcţionarea optimă a sectorului economic şi pe care ne-am plictisit de când o cerem. Este prea bună ca să se întâmple“, a comentat Ionel Blănculescu, în urmă cu circa o lună şi jumătate în urmă, când Guvernul a anunţat că vrea să introducă această reglementare. „Dacă FMI a garantat planul de austeritate, pe care eu de la început l-am considerat eronat, dacă a girat, printre altele, plata TVA la accize, care este o aberaţie fiscală, şi alte astfel de măsuri, este clar că va garanta şi în continuare plată TVA la facturare. Dacă se va face o simulare şi se va observa că această măsură ar putea afecta bugetul de stat, este evident că FMI nu va accepta implementarea sa“, a declarat Blănculescu.
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi-au dat acordul pentru adoptarea Ordonanţei în cauză în cadrul întâlnirilor avute recent cu autorităţile noastre. După negocierile dintre cele două părţi pe marginea formei în care noua măsură urma să fie adoptată a apărut, în textul proiectului de Ordonanţă, termenul de 90 de zile, care prevede că, dacă firma plătitoare de TVA nu va încasa banii în termen de 90 de zile din momentul facturării, la împlinirea acestuia taxa va deveni exigibilă, adică societatea va fi nevoită, totuşi, să achite contravaloarea ei către bugetul de stat.