Miercuri, 24 aprilie 2024 - 1:13:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Rusia va opri livrările de gaze naturale spre Ucraina


24 noiembrie 2015

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat marţi că Rusia va opri livrările de gaze naturale spre Ucraina, marţi sau miercuri, deoarece Kievul nu a achitat în avans fondurile necesare pentru achiziţiile de gaze şi, în plus, ar putea opri şi livrările de cărbune spre Ucraina, drept represalii la întreruperea curentului electric primit de peninsula Crimeea din Ucraina, transmite Reuters.

 În prezent, peninsula Crimeea se bazează pe generatoarele de urgenţă după întreruperea totală, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, a energiei electrice primite din Ucraina, cauzată potrivit unor surse ucrainene de acte de sabotaj la liniile de înaltă tensiune.

‘Astăzi sau mâine livrările de gaze vor fi oprite din cauza lipsei plăţilor în avans’, a spus Alexander Novak pentru postul de radio Vesti FM, adăugând că în prezent Ucraina utilizează o cantitate mică de gaze naturale din Rusia. Alexander Novak a criticat însă autorităţile ucrainene pentru că nu fac tot ce pot pentru ca echipele de intervenţie să permite reluarea furnizării de energie electrică spre Ucraina ‘din motive politice’. Întrebat cum anume ar putea reacţiona Rusia, Novak a precizat că există mai multe opţiuni fie politice fie economice. ‘Rusia livrează cărbune pentru sectorul energetic din Ucraina. Este posibil, şi poate că situaţia actuală o va impune, să luăm decizia de a opri livrările de cărbune pe care companiile noastre le efectuează către centralele electrice din Ucraina’, a spus oficialul rus.

În replică, preşedintele companiei ucrainene Naftogaz, Andriy Kobolev, a declarat că Ucraina va putea să îşi acopere necesarul de gaze naturale din Europa dacă Rusia decide să reducă livrările spre Ucraina.

În luna iulie a acestui an, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale spre Ucraina după ce Kievul nu a putut să plătească în avans fondurile necesare pentru achiziţiile de gaze. În luna septembrie, după mai multe luni de negocieri, cele două părţi au ajuns la o soluţie de compromis cu privire la aşa-numitul ‘pachet de iarnă’ care să permită aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti a Ucrainei, în perioada octombrie-martie.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro