Una dintre cele mai grave probleme pe care le are agricultură, în momentul de faţă este faptul că nu mai are un sistem de irigaţii viabil care să poată sprijini acest sector. Costurile pentru rigare sunt foarte mari pentru a putea fi suporttate de fermieri, se plâng aceştia. Aşa că, prezent la Conferinţă Naţională a Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), preşedintele României, Traian Băsescu, a venit cu soluţia ideală pentru a-i scapă pe fermieri de costurile mari din irigaţii.
„Am fost la un fermier în Arad care avea piersici. Într-o zona deluroasă. Şi pur şi simplu mi-a venit să rad cât de simplu rezolvase problema irigării livezii lui. Pur şi simplu făcuse un bazin colector şi când plouă îşi adună apă acolo pentru că venea de pe dealuri şi omul prin gravitaţie îşi udă grădina”, a declarat preşedintele statului.
„Oameni buni, uitaţi-va ce ploi avem acum în diverse judeţe. Dacă am declanşa o politică de colectare a apei care vine din ploi, din tornade, din ştiu ce mai vine, pur şi simplu, ne-am putea iriga suprafeţele agricole, din sud, în mod deosebit, prin gravitaţie, fără să mai fie nevoie fără să mai fie nevoie să utilizăm marile pompe de irigaţii cu costuri foarte mari. Strategia vizează o astfel de abordare care să micşoreze costurile de realizare a irigaţiilor. Sigur, statul trebuie să fie şi aici un campion al spijinului pentru agricultori prin realizarea investiţiilor”, a mai afirmat Băsescu.
Agricultorul Băsescu
Preşedintele statului are planuri mari după ce îşi termină actualul mandat, cel puţin aşa a declarat. „Şi eu sunt un mic agricultor. După ce termin acest mandat vreau să mă înscriu în LAPAR pentru a putea beneficia de avantajele oferite de voi. (...) Agricultură trebuie făcută pe vertical, să plece de pe tarla până la român şi pe orizontal, adică terenuirile să fie vândute dar cu o anumitra logică”, a afirmat şeful statului.
În momentul de faţă, România are vândute către străini un milion de hectare de teren agricol iar alte două milioane sunt arendate, urmând că şi acestea să ajungă în posesia străinilor, cred fermierii români.
Potrivit preşedintelui, avem peste un milion de fermieri care au ferme ce fac agricultură de subzistenţă, aceştia având 51% din suprafaţă agricolă din ţară. Totodată, restul de 49% din suprafaţă este gestionată de 0,3% din fermieri.