Începând de vineri, 13 ianuarie, a intrat în vigoare nouă taxa auto şi tot de vineri romanii au la dispoziţie Calculatorul oficial al taxei pe site-ul ANAF. Cei care vor să afle cât au de plătit pentru maşina lor, trebuie să completeze mai multe câmpuri, cu date exacte despre autoturismul pe care îl deţin. Numai aşa rezultatul este cel corect. De precizat că Excepţiile de la plata taxei sunt acordate pe baza menţiunilor speciale înscrise în cartea de identitate a vehiculului.
Legea privind nouă taxa auto a intrat în vigoare vineri, 13 ianuarie 2012, după ce marţi a apărut în Monitorul Oficial, iar miercuri Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a legii. Legea a stârnit şi nemulţumiri în rândul şoferilor, care au iniţiat o serie de proteste în Capitală. Ei spun că nu e corect să plătească, spre exemplu, 1.300 de lei taxa auto pentru o maşină cumpărată cu 2.000 de lei în rate.
Unde plăteşti?
Plata taxei auto se face într-un cont distinct deschis la unităţile Trezoreriei, pe numele Administraţiei Fondului de Mediu (AFM). Taxa de poluare auto se plăteşte o singură dată.
Cine este scutit de plata taxei?
Printre persoanele care sunt scutite de la plata acestei taxe sunt cele care deţin automobile ce aparţin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, cei care deţin maşini modificate pentru a veni în ajutorul persoanelor cu handicap, cele ale serviciilor de ambulanţa şi medicină sau cele utilizate de armată, forţele de securitate, de poliţie, de jandarmi sau de pompieri.
Mai jos vă prezentăm toate detaliile legate de nouă taxa auto
Romanii îşi pot calcula singuri taxa auto, începând de vineri. Calculatorul oficial al taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule este disponibil pe site-ul Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), secţiunea "Calculator taxa poluare 2012". La finalul acestui articol regăsiţi linkul direct către calculatorul oficial de pe site-ul ANAF.
Normele metodologice reglementează anumite elemente cu caracter general cuprinse în Lege, fiind detaliate şi unele noţiuni privitoare la modalităţile de aplicare a acesteia. Practic, legea este aplicată începând cu data de 13 ianuarie 2012.
Există soluţii pentru a scăpa de plata taxei auto?
Romanii sunt inventivi, iar acest principiu va fi cu siguranţă valabil şi în privinţa noii taxe auto. Nu va dura mult până ce se vor găsi modalităţile de eludare de la plata taxei. Una dintre soluţiile avansate de cei de la gândul.info arata ca romanii trebuie să se ferească, printre altele, de maşinile cu normă Euro 5 înmatriculata până la 31 decembrie 2010. O altă metodă ar fi existenţa unui contract de comodat.
"Practic, maşinile non euro, euro 2 şi euro 3 nu vor putea fi vândute, pentru că la acestea nouă taxa ajunge la mai bine de o treime din valoarea de piaţă a maşinii. Aşa că romanii vor găsi metode să evite plata taxei", spun dealerii auto.
"De exemplu, pentru un Logan cu normă de poluare Euro 3, fabricat în 2004, taxa de poluare este de 1.056 euro, în timp ce valoarea de piaţă a maşinii este de 3.000 euro. Taxa auto ajunge la să reprezinte o treime din preţ. Aşa că fie o cumperi cu 2.000 euro şi plăteşti 1.000 euro la Fondul de Mediu, fie nu se transcrie dreptul de proprietate şi se circulă cu maşina cu contract de comodat", a spus un dealer auto pentru gândul.info.
La ce maşini se aplică taxa auto?
Nouă taxa se aplica numai maşinilor care se achiziţionează începând din 13 ianuarie 2012, dată la care intră în vigoare nouă Lege. Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea că, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxa plătită.
Potrivit legii care are la bază principiul “poluatorul plăteşte “, taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, după ce intră în vigoare această lege.
Modul de calcul al taxei auto
Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achita. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule elimina discriminarea indirectă menţionată în hotărârile Curţii Europene de Justiţie, în cele două cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene. Ca urmare a hotărârilor Curţii Europene de Justiţie, statul roman a fost obligat să ia măsuri pentru a elimina discriminarea indirectă în privinţa platii taxei auto.
Cine poate cere banii înapoi pe taxa auto?
Având în vedere reducerea taxei de poluare cu până la 25%, cei care au plătit taxa de poluare de la 1 iulie 2008 pot solicita restituirea diferenţei, în cazul în care suma este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi.
Persoanele interesate să vadă dacă au de recuperat bani că diferenţa, începând de vineri 13 ianuarie 2012, vor avea la dispoziţie, pe site-ul AFM formula de calcul prevăzută de lege şi care va fi utilizată şi de organele fiscale.
Acte necesare pentru a primi banii înapoi:
Astfel, persoanele care constată că au de recuperat bani din taxa auto trebuie să depună la organele fiscale competente o cerere de restituire, însoţită de următoarele documente, în original sau în copie:
- Documentul doveditor al platii taxei pe poluare/taxei speciale pentru autoturisme (chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont);
- Copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora.
Cererile de restituire, însoţite de documentele necesare sunt soluţionate de către organele fiscale, în termen de 45 zile. Plata sumelor reprezentând diferenţa de taxa plătită se face de către organul fiscal competent:
- În contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire;
- La ghişeul unităţii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru persoanele care nu au indicat, prin cererea de restituire, un cont bancar.
Taxa poate fi contestată
Dacă proprietarul considera că deprecierea autovehiculului sau este mai mare decât cea rezultată pe baza cotei iniţiale de reducere şi/sau a cotei suplimentare de reducere a taxei, acesta poate contesta taxa, dar numai în baza rezultatului unei expertize privind evaluarea individuală a maşinii. în acest sens, proprietarul trebuie să solicite efectuarea expertizei de către un membru al Corpului Experţilor Tehnici, care să înscrie în raport cota reală de reducere a taxei. Pe baza cotei reale de reducere, autoritatea fiscală va proceda la calcularea taxei. Taxa auto nu va fi aplicată pentru autovehicule cu două sau trei roţi ori asimilate, pentru tractoare agricole sau forestiere, precum şi pentru autovehiculele care, în vederea scoaterii din parcul auto naţional şi înmatriculării în alt stat, sunt înmatriculate temporar în România.
Excepţii de la plata taxei
Excepţiile de la plata taxei sunt acordate pe baza menţiunilor speciale înscrise în cartea de identitate a vehiculului.
Potrivit Ministerului mediului, taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finanţate mai multe programe de mediu: Programul Rablă; Programul Casa Verde; Programul de împădurire a terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor; Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi; Programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei şi solului, inclusiv monitorizarea calităţii aerului; Programul pentru creşterea producţiei de energie din surse regenerabile; Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare; Programul de realizare a pistelor pentru biciclişti.
www.mondonews.ro