Joi, 28 martie 2024 - 4:41:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Despăgubiri pentru românii evacuaţi din Basarabia, Bucovina, Ţinutul Herţa şi Bulgaria


28 ianuarie 2014

Curtea Constitutională a României a declarat neconstituţionale două prevederi prin care statul putea sa restituie în 10 ani despagubirile pentru proprietarii care au detinut terenuri si proprietati in Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, si care, din cauza starii de razboi, atat din Primul Razboi Mondial, cat si din cel de-al doilea Razboi Mondial, au fost evacuati.

Astfel, s-a revenit la vechiul termen, care este de maximum 2 ani. Decizia CCR a intrat in vigoare inca din 24 ianuarie a.c., data publicarii deciziei in Monitorul Oficial. Perioada de 10 ani este una extinsa, care afecteaza majoritatea dosarelor, depuse de oameni cu varste inaintate.

Aceste legi fac referire la proprietarii care au detinut terenuri si proprietati in Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, si care, din cauza starii de razboi, au fost evacuati. Zeci de mii de familii au depus dosare de despagubire, in termenul legal, si asteptau sa intre in posesia banilor cuveniti. Aceste despagubiri se acorda in urma unor procese cu Statul Roman, care ar trebui sa fie instrumentate de birouri de avocatura specializate pe despagubiri ANRP, Legea nr. 290/2003 si Legea  9/1998“, se subliniaza in comunicatul de presa al M.L. Lungu.

Conform unui comunicat de presa trimis anterior de cabinetul de avocatura M.L.Lungu, este vorba de peste 8.000 dosare de despagubire care trebuie solutionate prin OUG 10/2013.

Ca urmare a faptului ca OUG 10/2013 a fost declarata neconstitutionala de catre CCR, se revine la perioada anterior valabila de recuperare a despagubirilor, de maximum doi ani, potrivit comunicatului de presa al M.L. Lungu, trimis pe 13 decembrie 2013.

Eforturile noastre au fost astazi (n.red. – 13 decembrie) incununate de succes, Guvernul fiind astfel obligat sa nu se mai sustraga de la plata obligatiilor ce-i revin fata de cetatenii romani si de la respectarea legii si a tratatelor internationale. Pentru anul 2014, de pilda, statul a alocat doar 263,4 milioane de lei pentru aceste despagubiri, aproape la jumatate comparativ cu suma bugetata in 2013. Este lesne de inteles ca suma nu acopera valoarea totala a despagubirilor, astfel ca a devenit extrem de importanta actionarea in instanta a Statului Roman prin parghii legale, bine instrumentate de avocat, si obtinerea sumelor cuvenite cat mai rapid. Pana in prezent, peste 25.000 de beneficiari au primit despagubiri si compensatii, in valoare totala de peste 630 milioane lei“, spune avocatul Mihai Lucian Lungu.

Avand in vedere modificarea termenelor de plata a despagubirilor, este esential ca romanii sa apeleze la instrumentele legale pe care le au la dispozitie, pentru a putea intra in posesia banilor cat mai rapid, se mai subliniază în comunicat.


 

Sursa: deschide.md


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro