Marţi, 16 aprilie 2024 - 10:33:14
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Chinezii, interesaţi de vinurile de la Murfatlar


28 noiembrie 2013

În cadrul summitului de la Bucureşti oamenii de afaceri chinezi au început deja să îşi arate interesul pentru dezvoltarea unor afaceri în energie în România. Hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti este una dintre investiţiile care le-a făcut cu ochiul chinezilor. Asiaticilor le-a plăcut însă şi gustul vinului de Murfatlar, pe care vor să îl ia cu ei în China. Aşa că au promis că vor importa 80.000 de sticle de vin românesc în fiecare lună.

Chinezii intenţionează să îşi pună amprenta pe un proiect ambiţios şi important pentru industria energetică din România - construcţia hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Pe acest platou ar urma sa fie construit bazinul superior al hidrocentralei, care va avea o putere inclusă de 1.000 de MW. Apa va fi pompată din lacul Tarniţa, aflat la 550 de metri în aval.

Deocamdată, însă, investiţia este doar la stadiul de angajament semnat între autorităţile române şi firma chineză interesată. Dacă proiectul va deveni realitate, compania Sinohydro Corporation ar urma să investească peste 1,2 miliarde de euro în comuna clujeană. Odată cu banii, ar veni şi peste 4.000 de noi locuri de muncă. Localnicii visează deja la transformarea zonei în atracţie turistică.

„Ar fi o realizare foarte mare atât pentru oamenii din zonă, pentru locurile de muncă. Este o zonă foarte frumoasă, pitorească, sigur va duce la dezvoltarea turismului şi a tuturor activităţilor din zonă”, consideră Ioan Morar, primar Râşca.

Iar energia nu este singurul domeniu în care chinezii s-au arătat interesaţi să investească. Oamenii de afaceri din China au ajuns chiar şi pe podgoriile Murfatlar, unde au degustat din vinurile româneşti.

„Chinezii apreciază cel mai mult la un vin culoarea, aroma şi gustul. Acest vin are toate caracteristicile. Are un caracter puternic”, spune Shengli Chen, investitor chinez.

Încântaţi în egală măsură atât de gust, cât şi de preţ, chinezii au venit cu o ofertă: vor să importe câte un container cu sticle cu vin din Dobrogea în fiecare săptămână, adică în jur de 80.000 de sticle pe lună. O astfel de comandă ar dubla vânzările producătorului şi în funcţie de sortimentul ales, ar putea câştiga între 25 şi 200.000 de euro lunar, o sumă care pentru chinezi reprezintă un chilipir.

„În China este mult, mult mai scump. Acest vin costă 10 euro sticla, nu? În China se vinde cu mai mult de 100 de euro”, spune Caixi Zhang, profesor la Universitatea Jiao Tong din Shanghai.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro