Vineri, 29 martie 2024 - 5:15:23
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Investitorii nu sunt interesaţi să finanţeze locuinţele ANL


23 aprilie 2012

anlDezvoltatorii imobiliari şi firmele de construcţii nu sunt interesate să finanţeze programul de locuinţe ANL destinate închirierii, considerând că partea din chirie care urmează să le revină este insuficientă pentru a-şi recupera banii într-o perioadă rezonabilă de timp.

Finanţarea construcţiei locuinţelor ANL destinate închirierii va putea fi asigurată şi de către investitorii privaţi, după ce Guvernul a aprobat miercuri un program privind construirea de locuinţe cu capital privat.
Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, este rezervat în privinţa acestui proiect, afirmând că reacţia investitorilor va fi influenţată de dezgheţarea pieţei imobiliare.
Totodată, iniţierea unor proiecte noi este condiţionată şi de ritmul în care vor reuşi băncile să-şi lichideze portofoliul de active imobiliare preluate după venirea crizei.


Cuantumul chiriei pentru o locuinţă nu poate fi mai mare de o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decât valoarea stabilită de amortizarea locuinţei pe perioada normată de viaţă. Jumătate din încasările din chirii vor merge la bugetul de stat, 30% revine investitorului privat şi 20% ANL.


Cum salariul mediu net pe economie este de circa 1.600 de lei (circa 366 de euro), chiria nu poate trece de 122 de euro. Din această sumă, doar 30% îi revine lunar dezvoltatorului, respectiv sub 37 de euro. Astfel, firmă care construieşte apartamentul va câştiga din închirierea acestuia sub 450 de euro pe an, ceea ce înseamnă venituri de mai puţin de 4.500 de euro în zece ani.
Costurile pentru construcţia unui apartament de 50 de metri pătraţi, incluzând cheltuielile financiare dar exceptând terenul, se ridică la aproximativ 30.000 euro, pe o perioadă de 25 de ani, a adăugat omul de afaceri, care este acţionar al unui grup de firme specializat în industria construcţiilor.
Preşedintele dezvoltatorului imobiliar Impact, Dan Ioan Popp, se întreabă că dacă Guvernul declară că prin noul program urmăreşte "constituirea, la nivel naţional, a unui fond de locuinţe destinate închirierii la care să aibă acces cât mai multe persoane", atunci de ce simultan are şi un program de vânzare a celor circa 28.000 de locuinţe ANL către actualii chiriaşi?

El a adăugat că trebuie adăugate costurile pentru finanţarea, proiectarea, transferul activelor, colectarea chiriilor, a întreţinerii şi a utilităţilor, care pot majora cu 40-80% costurile de construcţie. În felul acesta, spune Popp, se poate constata că noul program poate generă un deficit "programat" de circa 500 de euro pentru fiecare metru pătrat de locuinţa destinată închirierii.

"Din noul program rezultă că pentru un apartament cu două camere chiria maximă este de doar 111 euro, adică 1.332 de euro pe an, care reprezintă din valoarea plătită doar pentru construire (40.100 euro) circa 3,32%. În realitate, pierderea este mai mare, deoarece din chirie 50% merge la stat, 20% la ANL şi....30% la investitor", a afirmat dezvoltatorul imobiliar.

Acesta a arătat că dacă se vând cele 28.000 de locuinţe ANL, actualmente închiriate, se pot încasa 754 de milioane de euro. Potrivit lui Popp, dacă statul vrea să construiască alte 28.000 de locuinţe, conform noului program, trebuie cheltuiţi 1,1 miliarde de euro pentru construire, 252 milioane de euro pentru viabilizare şi încă circa 560 de milioane de euro pentru finanţarea, proiectarea, transferul activelor şi colectarea chiriilor, întreţinerii şi utilităţilor, adică în total 1,9 miliarde de euro.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro